Haku

Terapeuttisen harjoittelun vaikuttavuus päänsäryn hoidossa : systemaattinen katsaus ja meta-analyysi satunnaistetuista, kontrolloiduista tutkimuksista

QR-koodi

Terapeuttisen harjoittelun vaikuttavuus päänsäryn hoidossa : systemaattinen katsaus ja meta-analyysi satunnaistetuista, kontrolloiduista tutkimuksista

Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi satunnaistetuista, kontrolloiduista tutkimuksista

Tausta: Päänsärky on yksi yleisimmistä neurologisista oireista, sillä lähes kaikilla on jossain vaiheessa elämäänsä päänsärkyä. Tämän vuoksi on tärkeää selvittää myös ei-lääkkeellisten hoitomuotojen käyttöä päänsäryn hoidossa. Tämän systemaattisen katsauksen ja meta-analyysin tarkoituksena oli tutkia terapeuttisen harjoittelun vaikutusta päänsärkyyn.

Tutkimusmenetelmä: Tähän analyysin haettiin satunnaistettuja, kontrolloituja tutkimuksia seuraavista tietokannoista vuosilta 1980 - 2013 syyskuu; PubMed (Medline), The Cochrane Central Register of controlled Trials, SPORTDiscus, Cinahl ja The Physiotherapy evidence based database (PEDro). Katsaukseen hyväksyttiin tutkimukset, jotka käsittelivät terapeuttisen harjoittelun interventioita päänsäryn hoidossa. Terapeuttisen harjoittelun interventioita käsiteltiin päänsäryn pääluokituksien mukaisesti. Primaariset päänsärky tutkimukset koskivat migreeniä ja tensiopäänsärkyä, sekundääriset päänsärkytutkimukset liittyivät kaularankaperäiseen päänsärkyyn. Lisäksi tutkimuksia jaettiin myös luokittelemattomiin päänsärkytutkimuksiin, joissa tutkittavia ei jaettu yllämainittuihin päänsäryn luokkiin.Tutkimusten laatu arvioitiin 12 laatuarviointi asteikolla. Meta-analyysit suoritettiin The Cochrane Collaboration Review Manager 5.2 – ohjelmalla.

Tulokset: Katsaukseen hyväksyttiin sisäänotto- ja poissulkukriteerien perusteella 15 tutkimusta. Tutkimusten perusteella, terapeuttisen harjoittelun interventioilla ei ilmeisesti ole vaikutusta kaularankaperäisessä päänsäryssä (p=0.30) ja migreenissä (p=0.15) kun vertaillaan kontrollihoitoihin kivun intensiteetin osalta. Terapeuttisella harjoittelulla ei liene vaikutusta tensiopäänsäryn (p=0.95) ja luokittelemattoman päänsäryn kivun intensiteettiin (p=0.35). Johtopäätökset: Tutkimusten mukaan kaularankaperäisen päänsäryn ja migreeniin liityvät interventiot eivät ilmeisesti vähennä päänsäryn intensiteettiä (Näytön aste B). Tension-eli jännityspäänsärkyyn ja luokittelemattomaan päänsärkyyn liittyvillä terapeuttisen harjoittelun interventioilla ei liene vaikutusta päänsäryn intensiteettiin (Näytön aste C). Tutkimustuloksiin on myös suhtauduttava varauksella tutkimusten heterogeenisyyden takia.

Tallennettuna: