Haku

Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?

QR-koodi

Elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeet alkutuotannosta : mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?

Mitä sianlihan tuotantoketjussa tulisi tulevaisuudessa kehittää?

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita sianlihan alkutuotannosta. Tutkimuksen tuloksena luotiin viisi konseptia sianlihantuotannon kehittämiseksi. Konsepteissa kuvataan elintarviketeollisuuden informaatio- ja tietojärjestelmätarpeita alkutuotannosta, tulevaisuuden tavoitteita sianlihatuotannon kehittämiseksi, nykytuotannon haasteita, sekä potentiaalisia lisäarvoa tuottavia palvelutuotteita. Tutkimuksessa otetaan huomioon uusimmat teknologiset mahdollisuudet, joita hyödyntäen ruokaketju voi kehittää toimintansa vastuullisuutta, läpinäkyvyyttä, sekä jäljitettävyyttä.

Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jossa tutkimusmenetelmäksi valittiin tapaustutkimus. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta elintarviketeollisuuden edustajaa, jotka edustivat Suomen suurimpien elintarvike- ja rehuteollisuusyritysten johtoa, operatiivista johtoa, sekä asiantuntijoita. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina. Haastatteluaineisto teemoiteltiin, jonka pohjalta luotiin tutkimuksen lopputuloksena toimivat konseptit.

Keskeisenä haasteena tutkimuksessa on tunnistettu kokonaisvaltaisen in- formaatiojärjestelmän, kuten jäljitettävyysjärjestelmä, puuttuminen alkutuotannosta. Jatkossa sianlihantuotantoon tulisikin kehittää kokonaisvaltainen tietojärjestelmä, joka mahdollistaa halutun informaation keräämisen, analysoinnin, sekä hyödyntämisen koko ketjun hyväksi. Järjestelmän avulla ketjun kannattavuus paranisi, tuotanto tehostuisi, tuotantotavat todennettaisiin, ympäristövaikutuksia vähennettäisiin ja ketjun hallinta paranisi.

Tutkimuksessa kuvatut konseptit toimivat parhaiten keskustelun avaajina elintarviketeollisuuden ja muiden ruokaketjun toimijoiden välisessä vuoropuhelussa, jotta alkutuotannon teknologiaratkaisuja, tietojärjestelmiä ja prosesseja voidaan kehittää vastaamaan yhä paremmin elintarviketeollisuuden ja uudenaikaisen ruokajärjestelmän tietotarpeita. Tutkimus on tuottanut tietoa, jolle on runsaasti hyödyntämispotentiaalia ohjelmisto- ja ohjelmistopalvelutuottajien, sekä liikkuvien työkoneiden valmistajien näkökulmasta.

Tallennettuna: