Haku

Mannerheimintie 3-5, Helsinki; Citytalo ja Hansatalo

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Helsingin kaupunginmuseo

Mannerheimintie 3-5, Helsinki; Citytalo ja Hansatalo

historia: Kaivokadulta Mannerheimintielle ulottuva kauppakuja, Kaivokäytävä, avattiin korttelin läpäisevälle jalankulkuliikenteelle 1950-luvulla Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) rakennuttaman Kaivotalon rakentamisen yhteydessä. Kaivotalon lisäksi sen viereiset, Mannerheimintie 3:ssa ja 5:ssä sijaitsevat tontit olivat HYY:n omistuksessa.

Kun Helsingin kaupunki alkoi 1970-luvun alussa suunnitella metron rakentamista, päätti HYY käynnistää omia tonttejaan koskevan uudistamishankkeen. Metroverkon keskeisin asema oli tarkoitus rakentaa Rautatieaseman tuntumaan, joten HYY päätti hyödyntää käyttämätöntä rakennusoikeuttaan ja sijoittaa Kaivotalon kohdalle metroaseman sisäänkäynnin.

Kaivokäytävän uudistamista alettiin valmistella vuonna 1973, ja vuonna 1978 HYY perusti erityisen keskustakiinteistöprojektitoimikunnan hankkeen läpiviemistä varten. Citytalo ja Hansatalo rakennettiin osana tätä korttelin laajaa uudistamishanketta 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Citytalon paikalta purettiin Kaivotalon vuonna 1959 valmistunut matala pihasiipi, Hansatalon paikalta Uuden ylioppilastalon juhlasali. Korttelin keskelle muodostettiin uusi aukio suihkulähteineen – Kaivopiha.

Uudisrakennukset, niiden rajaaman Kaivopihan kiinteine penkkeineen, lyhtypylväineen ja kukkaistutuksineen sekä samalla toteutetut Kaivotalon alimpia kerroksia koskeneet uudistukset suunnitteli arkkitehti Kosti Kuronen. Uudisrakennuksissa käytetyt kaksoislasijulkisivut olivat Suomessa ensimmäiset laatuaan. Tavarataloksi suunnitellussa Citytalossa toimi alun perin Elannon tavaratalo. Citytalon läpi johti katutasossa poikittainen kulkuyhteys suoraan City-käytävään siten, että HYY vuokrasi rakennusta varten 480 m2 suuruisen alueen Tallbergin tontilta. Hansatalon alimmissa kerroksissa oli mm. pieniä myymälä- ja ravintolatiloja, ja rakennuksen läpäisi Mannerheimintielle johtava lämmin jalankulkuyhteys.

Kaivokäytävän uudistamishankkeen yhteydessä Uuden ylioppilastalon puolella toiminut vanha Bio Bio -elokuvateatteri purettiin, ja sen tilalle rakennettiin pääosin Hansatalon kolmanteen kerrokseen sijoitetut uudet Bio Bio- ja Bio Illusion -nimiset elokuvateatterit.

HYY:n kiinteistöjen tuottavuusaste lisääntyi 1980-luvun uudistusten myötä merkittävästi. Metron rakentamisesta lähtien kaupungin keskeisimmällä paikalla sijaitsevan Kaivotalon korttelin rakennukset ovat muodostaneet HYY:n talouden tärkeimmän tulonlähteen.

Uuden ylioppilastalon, Kalevalantalon ja Hansatalon tiloissa on käynnissä hanke, jossa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Ylva) ostaman Seurahuoneen tilat yhdistetään Ylvan omistaman Uuden ylioppilastalon ja siihen 1980-luvulla tehdyn laajennusosan, Hansatalon, kanssa. Tilat saneerataan luksushotelliksi. Hankkeen pääsuunnittelijana on toiminut Arkkitehdit Soini & Horto Oy ja sisustussuunnittelusta on vastannut Sisustusarkkitehtitoimisto Carola Rytsölä Oy.

Maailmaa koetelleista kriiseistä, kuten koronapandemiasta, johtuen hotellin rakennustyöt ovat viivästyneet. Alun perin suomalaisen Primehotelsin oli tarkoitus avata kohteessa jo vuonna 2022 kansainväliseen Hyatt-hotelliketjuun kuuluva, Hotel Grand Hansa -niminen hotelli. Luksushotellin operaattori kuitenkin vaihtui syksyllä 2023, ja suunnitelmien mukaan Minor Hotels -ketjuun kuuluvan, NH Collection Helsinki Grand Hansa -nimisen, hotellin pitäisi aueta alkuvuodesta 2024.

Molemmat ovat viisikerroksisia rakennuksia, joissa on yksi kellarikerros.

Rakennuksissa on kaksoislasijulkisivut, joissa kahden lasipinnan väliin on jätetty vähintään 0,5 metriä leveä välitila. Rakenne vaikuttaa mm. rakennuksen energiankäyttöön ja valo-olosuhteisiin. Lasipinnoista ulompi on tehty julkisivulasista ja anodisoiduista alumiiniprofiileista. Julkisivussa on käytetty laminoitua, ruskeaa julkisivulasia, jota jäsentävät kirkkaasta eristyslasista tehdyt pystysuorat sarakkeet. Eri tasoille sijoitetut lasipinnat antavat julkisivulle eloisan ilmeen.

Ensimmäiset kerrokset on sisäänvedetty siten, että katutasoon jää graniitti- ja alumiiniverhottujen pilarien rajaamat arkadit. Myös kova-anodisoidulla alumiinipaneelilla ja värilakatulla alumiinipellillä verhotut viidennet kerrokset on sisennetty.

Sisätilat: Hansatalo on yhteydessä Helsingin keskustan maanalaiseen jalankulkuverkostoon siten, että Hansatalon tiloista pääsee kulkemaan sisäteitse asematunneliin ja Forumiin saakka. Hansapihalla oli alkujaan veistoksellinen suihkukaivo, joka on sittemmin poistettu.

Tallennettuna: