Haku

Telapainokone; Syväpainokone; valssipainokone; rullapainokone.

QR-koodi

Aineistosta vastaa

  • Forssan museo

Telapainokone; Syväpainokone; valssipainokone; rullapainokone.

Kankaanpainantaan käytetty telapainokone hankittiin Forssan puuvillatehtaiden kangaspainoon vuonna 1937 ja se oli käytössä 1980-luvun alkupuolelle asti. Painokoneella pystyi painamaan kankaalle kahdeksaa väriä samanaikaisesti. Koneen on valmistanut Franz Zimmer’s Erben AG. 1930-luvulla Varnsdorfin kaupungissa, silloisen Tšekkoslovakian saksankielisellä sudeettialueella. Vuoden 1984 alussa telapainokone poistettiin käytöstä, jolloin se entisöitiin ja museoitiin.

Telapainokone toimii syväpainotekniikalla, jossa väri painetaan kankaaseen kuparisilla painoteloilla eli valsseilla. Väri imeytyy kankaaseen pyörivän kuparivalssiin kaiverretuista syvennyksistä. Väri annostellaan jokaisen telan alla olevaan värialtaaseen, josta harjatela siirtää värin valssille. Painotelassa kosketuksissa oleva raakeli levittää värin kaiverrettuihin syvennyksiin ja pyyhkii ylimääräisen värin pois telan painamattomalta painopinnalta.

Suomalainen painokangasteollisuus syntyi Forssassa, kun Axel Wilhelm Wahren perusti Suomen ensimmäisen kangaspainon vuonna 1861. Ensimmäinen telapainokone hankittiin Forssaan vuonna 1862. Vuosikymmenien saatossa kangaspainossa oli käytössä samanaikaisesti useita eri merkkisiä ja eri kokoisia telapainokoneita. 1930-luvulla yhdellä painokoneella työskenteli neljä miestä: painaja, rullamies, takamies ja tuukipoika. Painaja oli ryhmän päämies ja määräsi työtahdin, tuukipoika oli käytännössä koulutettava apupoika. Painettavan kankaan alustana käytettiin painoliinaa eli ”tuukia”, josta muodostui mielikuvituksellisen värikästä ”ryykityykiä”. Telapainokoneen etuna oli mahdollisuus painaa kankaalle erittäin tarkkoja yksityiskohtia sekä teräviä ääriviivoja. Samoin valmiit kuparivalssit olivat kestäviä ja niillä voitiin painaa lähes loputtomasti kangasta. Telapainotekniikka asetti kuitenkin tietyt rajoitteet mallisuunnittelulle, ja kuparivalssien kaivertaminen oli sekä kallista että työlästä. Telapaino oli Forssassa pääasiallinen painotekniikka vuodesta 1862 aina vuoteen 1962 asti, jolloin laakafilmipaino alkoi korvata sen. 1969 käyttöön otettu rotaatiopaino syrjäytti telapainotekniikan kokonaan 1980-luvulle tultaessa.

Tallennettuna: