Haku

Conflict resolution trough facilitation in global virtual collaborative teams

QR-koodi

Conflict resolution trough facilitation in global virtual collaborative teams

Konfliktinratkaisu fasilitoinnilla kansainvälisissä virtuaalisissa yhteistyötiimeissä

Virtuaalitiimit - tiimit, joiden jäsenet vuorovaikuttavat ensisijaisesti hyödyntäen informaatio- ja viestintäteknologiaa - ovat hyvin yleinen työskentelyrakenne nykypäivän organisaatioiden välisessä yhteistyössä. Virtuaalitiimit ovat myös merkittävä aihe akateemisessa organisaatiotutkimuksessa, ja eräs viime aikoina esiin nousseista teemoista on miten konfliktinratkaisu tapahtuu virtuaalisissa tiimeissä. Prosessifasilitoinnin on havaittu vähentävän konfliktien määrää sekä parantavan konfliktinratkaisua kasvokkaisissa tiimeissä. Fasilitoinnin vaikutusta konfliktinratkaisuun virtuaalisissa tiimeissä ei sen sijaan ole tutkittu.

Tämä diplomityö lähestyy tätä puutetta tutkimuksessa empiirisen case -tutkimuksen kautta. Case-tutkimuksessa kuusi kansainvälistä virtuaalista opiskelijatiimiä, jotka koostuvat rakennustekniikan yliopisto-opiskelijoista kolmesta eri maasta, työskentelevät yhdessä toteuttaakseen monimutkaisen rakennus- tai suunnittelualan projektitehtävän. Kolmeen näistä tiimeistä on lisätty kaksi suomalaista fasilitaattoriopiskelijaa, joiden tehtävänä on tukea virtuaalitiimin koordinaatiota ja yhteistyötä. Fasilitoinnin vaikutusta case-tutkimuksessa tarkastellaan sekä laadullisin että määrällisin menetelmin.

Tutkimustulosten perusteella fasilitoinnin ja konfliktinratkaisun suhde kansainvälisissä virtuaalisissa yhteistyötiimeissä on kaksiosainen. Ensiksikin fasilitoinnilla voidaan vähentää haitallista konfliktia tehostamalla tiimien viestintä-, koordinaatio- ja sosio-emotionaalisia prosesseja. Toiseksi fasilitaattorit voivat toimia ulkopuolisina ja neutraaleina kolmansina tahoina konfliktitilanteissa, tehostaen näin konfliktien ratkaisua. Lisäksi tutkimus tarjoaa yksityiskohtaista tietoa konfliktien ilmenemisen, prosessifasilitoinnin ja konfliktinratkaisun erityispiirteistä virtuaalitiimeissä perustuen sekä kirjallisuuskatsaukseen että empiiriseen casetutkimukseen.

Tallennettuna: