Haku

Tietoturvariskianalyysin tehostaminen työkalun avulla

QR-koodi

Tietoturvariskianalyysin tehostaminen työkalun avulla

Intensifying Information Security Risk Analysis with a Tool

Nykypäivän tietoturvahaasteet ja uhkat vaativat nopeaa toimintaa. Tietoturvaorganisaation tehtävä on vastata näihin haasteisiin. Järjestelmällinen tietoturvanhallinta ja toimiva tietoturvaorganisaatio ja -työ voivat ennaltaehkäistä tietoturvavälikohtauksia sekä valmistaa organisaatiota toimimaan määrittelemänsä tavoitetason ja periaatteidensa mukaisesti.

Erityisen suuren huomion kohteena tietoturvassa ovat tekniset yksityiskohdat kuten virukset ja madot. Tietoturva on kuitenkin huomattavasti laajempi käsite. Yksi työn tavoitteista on tarjota lukijalle kattava kuva mistä tietoturvassa on kyse. Tietoturvan kokonaisuuden ymmärtäminen on pohja ja edellytys analyyttiselle ajattelulle. Yksi tietoturvaorganisaation tehtävä on riskianalyysin tekeminen. Riskianalyysin tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja löytää organisaation järjestelmistä, prosesseista ja ihmisistä perimmäisiä syitä riskeille ja ennenkaikkea ehkäistä näiden toteutumista. Riskien tiedostaminen ja niiden lieventäminen on välttämätöntä organisaation turvallisuuden kannalta.

Tämän työn puitteissa tarkastellaan tietoturvaa, tietoturvaorganisaatiota, sen tehtäviä ja erityisesti riskienhallintaa ja riskianalyysiprosessia. Tavoitteena on kehittää tehokas työväline riskianalyysin suorittamiseen. Yhtäältä työkaluun tulee valita toteutettavat standardit ja toisaalta menetelmä, jolla työtä ohjataan.

Työkaluun toteutettaviksi standardeiksi valittiin ISO 17799, COBIT 4.0, BSI 100-3 ja VAHTIn uhkalistoja. Sähköisen riskianalyysityökalun menetelmäksi valittiin oma variantti potentiaalisten ongelmien analyysistä (POA). Tietoturvastandardien puolesta haasteena oli saada tiivistettyä ja sovitettua standardit sähköiseen työkaluun sopivaksi. Standardeista pyrittiin valitsemaan ainoastaan ydinasiat ja ne pyrittiin esittämään mahdollisimman ymmärrettävässä muodossa. Standardien toteuttamisessa työkaluun onnistuttiin erinomaisesti. Työkaluun valittu menetelmä osoittautui myös tehokkaaksi ja tarkoitukseen sopivaksi.

Kehitettyä työkalua arvioitiin asiantuntija-arviointien perusteella. Arviointitulosten perusteella työkalu sopii riskianalyysin tekemiseen erinomaisesti. Erityiskiitosta työkalussa sai sen joustavuus sisällön suhteen. Työkalua pidettiinkin ennen kaikkea kehitysalustana, johon on helppo tuoda uutta sisältöä.

Tallennettuna: