Haku

Development of an Energy System Model of the Nordic Electricity Production System

QR-koodi

Development of an Energy System Model of the Nordic Electricity Production System

Pohjoismaiden sähkötuotannon kattavan energiajärjestelmämallin kehitys

Systeemianalyysi tarjoaa matemaattisen mallinnuksen kautta merkittävän työvälineen pitkän aikavälin energiasuunnittelussa. Malleja sovelletaan usein paikallisen, alueellisen ja kansallisen tason monimutkaisten energiajärjestelmien analyysissa. Mallien tuottamat tulokset eivät sisällä yksikäsitteisiä ratkaisuja, mutta tulosten tulkitseminen saattaa auttaa mallinnetun järjestelmän sisäisten vuorovaikutusten ymmärtämisessä.

Aikaisempien energiamallien joustamattomat perusratkaisut tekevät mallien jatkokehityksen vaikeaksi. Tämän vuoksi on aikaisemmista malleista saatujen kokemusten perusteella kehitetty uusi malligeneraattori TIMES. Uuden malligeneraattorin myötä kansainvälisen yhteistyön oletetaan lisääntyvän ja Suomessakin on nähty yhteistyöhön osallistumisen tuomat edut.

Tässä työssä esitetään Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan sähkön, kaukolämmön ja prosessihöyryn tuotannon kuvaavan energiajärjestelmä mallin kehitys. Työ painottuu TIMES:in ominaisuuksien esittämiseen pohjoismaisen energiajärjestelmän puitteissa. Täten työhön on sisällytetty sähkön ja lämmön tuotantojärjestelmien kuvaaminen kussakin pohjoismaassa ja lisäksi malligeneraattorin ominaisuuksia esitetään yleisellä tasolla.

Kehitetty malli keskittyy Suomen energiajärjestelmän kuvaamiseen, kun taas Ruotsin, Norjan ja Tanskan järjestelmät mallinnetaan karkeammin. Kaukolämmön ja prosessihöyryn tuotanto mallinnetaan kussakin maassa erillisissä lämpöverkoissa. Vuosi jaetaan mallissa neljään vuodenaikaan, jotka jakautuvat kukin kahteen aika-osioon. Sähkön siirto maiden välillä mallinnetaan eksplisiittisesti.

Kaiken kaikkiaan työssä analysoidaan yhdeksän skenaariota, joista kukin sijoittuu aikavälille 1997 - 2027. Perusskenaario esittää järjestelmän todennäköisimmän kehityksen nykyisen energiaverotuksen vallitessa, kun taas muiden skenaarioiden päätarkoitus on varmentaa mallin rationaalista käyttäytymistä.

Tallennettuna: