Haku

Improving installed base information utilization in a preventive maintenance field service process

QR-koodi

Improving installed base information utilization in a preventive maintenance field service process

Asennetun laitekantatiedon hyödyntäminen ennakoivan huollon kenttäpalveluprosessissa

Tämän diplomityön tavoitteena on analysoida ja kehittää kohdeyrityksen ennakoivan huollon kenttäpalveluprosessin asennetun laitekantatiedon hyödyntämistä. Tavoite kumpuaa investointihyödykkeitä valmistavien yritysten palvelullistumisesta, joka lisää palveluliiketoiminnan osuutta koko liiketoiminnasta. Palvelujen toiminnanohjaus eroaa tuotannon toiminnanohjauksesta pääasiallisesti siten, että tehokkuuden kannalta olennaista asiakassyötteen vaihtelua ei voida poistaa, vaan sitä on hallittava lisäämällä tiedonkulkua. Tässä case-tutkimuksessa kehiteltiin tiedonkulun analysointia helpottava työkalu, sekä ennakoivan huollon käyttöön tarkoitettu yli- ja alihuoltamisen mittaristo.

Tiedonkulun analysointiin tarkoitettu työkalu kehitettiin tiedonkulkua parantavien investointien tueksi. Työkalu toteutettiin kirjallisuuteen perustuvana viitekehyksenä, jossa on viisi keskeistä käsitettä; tieto, päätöksenteko, toiminta, seuraukset ja arvo. Työkalun avulla kohdeyrityksen ennakoivan huollon prosessi analysoitiin, jonka seurauksena tunnistettiin joukko tiedonkulkuun liittyviä haasteita. Suurin parannuspotentiaali löytyi tavasta jolla ennakoivan huollon suunnitelmat luotiin, jossa haaste perustui siihen että luodun suunnitelman suorituskykyä ei luomisen jälkeen arvioitu. Analyysin perusteella kehiteltiin kahdeksan parannusehdotusta, joista ensimmäinen vastasi yllä mainittuun haasteeseen ehdottamalla prosessiin oppimisominaisuutta.

Ensimmäisen parannusehdotuksen perusteella tehtiin jatko-analyysi, jonka tavoitteena oli parannusehdotuksen toteuttamisen vaikutusten tarkempi arviointi. Oppimisominaisuus pohjautuu kahteen mittariin, joiden perusteella ennakoivan huollon suunnitelmaa säädetään. Mittareita kokeiltiin kohdeyrityksen toimittamien huollon tietokantaotteiden avulla, joiden perusteella pystyttiin toteamaan että kohdeyritys keskimääräisesti ylihuoltaa huoltokantaansa. Lisäksi havaittiin että jatkuvasti vikaantuvia laitteita huollettiin joissain tapauksissa vähemmän kuin nollavikaisia.

Kohdeyrityskohtaisten suositusten ohella diplomityö osallistuu tieteelliseen keskusteluun usealla tieteenalalla. Palvelullistumiskeskustelussa on peräänkuulutettu käytännön työkaluja joiden avulla yritykset voisivat edesauttaa palveluympäristöön sopeutumista, johon kehitetty työkalu on suora vasta us. Ali- ja ylihuollon mittaaminen taas on huoltotoiminnan tutkimuksessa merkittävä edistysaskel. Diplomityö edistää myös ymmärrystä asennetun laitekantatiedon ja operationaalisen paatoksenteon tutkimusalueilla.

Tallennettuna: