Haku

Mittaustiedon hyödyntäminen kapean malmin louhinnassa

QR-koodi

Mittaustiedon hyödyntäminen kapean malmin louhinnassa

Utilization of survey data in mining narrow ore bodies

Yksittäisten kapeiden malmijuoniesiintymien arvoainevarannot saattavat olla määrällisesti pieniä ja malmin kustannustehokas louhinta haasteellista. Kaivostoiminnan merkittäviä taloudellista kannattavuutta heikentäviä tekijöitä ovat liian suuret malmitappion ja sivukivilaimennuksen määrät. Louhintatyön toteutuksella ja onnistumisella on keskeinen vaikutus malmitappion ja sivukivilaimennuksen muodostumiseen.

Tämän diplomityön tarkoituksena oli selvittää, miten avolouhoksen louhituista kalliopenkereistä mitattuja geometriatietoja voidaan hyödyntää louhintatuloksen arvioinnissa ja louhintatyön kehittämisessä malmitappion ja sivukivilaimennuksen optimoinnin näkökulmasta. Työssä keskityttiin raonräjäytysmenetelmällä tarkkuuslouhittujen kalliopenkereiden louhintatulosten arviointiin malmitappion ja sivukivilaimennuksen määriä sekä louhinnan virhelähteitä tutkimalla. Tutkimuksen mittausmenetelmänä käytettiin droonilla suoritetun ilmakuvauksen ja fotogrammetristen tekniikoiden yhdistelmää, jossa louhituista kalliopenkereistä kuvatuista digitaalisista valokuvista prosessoitiin tietokoneohjelmistojen avulla kolmiulotteisia kallio-penkereiden geometriaa edustavia pistepilviaineistoja. Tutkimusmenetelmiksi valittiin 3D-aineistojen ja niistä muodostettujen poikkileikkausten visuaalinen tarkastelu sekä tarkkuuslouhittujen kallioseinämien ja suunniteltujen kalliopintojen väliset tilavuuslaskennat ja poikkileikkauksista 3DReshaper-ohjelmistolla suoritettavat etäisyyseromittaukset.

Tutkimuksen tulosten perusteella pääteltiin, että raonräjäytyksellä saavutetaan malmitappion ja sivukivilaimennuksen optimoinnin kannalta parempi louhintatulos kuin pelkällä pengerlouhinnalla. Tutkimuksen pieni otanta ja virhelähteet huomioon ottaen tilavuuslaskenta- ja etäisyyseromittaustulosten perusteella ei voitu päätellä, että yli- tai alilouhintaa muodostuisi raonräjäytyksissä systemaattisesti toista enemmän. Poraustarkkuuden havaittiin olevan yksi merkittävimpiä tekijöitä malmitappion ja sivukivilaimennuksen muodostumisessa.

Louhittujen kalliopenkereiden kolmiulotteisen geometriatiedon ja suunnitelma-aineistojen vertailun todettiin tuottavan hyödyllistä tietoa porauksen ja räjäytyksen onnistumisen arvioinnissa. Yli- ja alilouhintojen määrien laskenta tilavuuslaskelmilla ja etäisyyseromittauksilla mahdollisti yksittäisten tarkkuuslouhintojen tulosten arvioinnin ja vertailun. 3D-aineiston ja poikkileikkausten visuaalisella tarkastelulla yli- ja alilouhittuja kohtia voitiin paikantaa ja louhinnan eri osa-alueiden virhelähteitä tutkia.

Tallennettuna: