Haku

Rautateiden liikenteenohjauksen työn kuormittavuuden mittaaminen ja mittariston kehittäminen

QR-koodi

Rautateiden liikenteenohjauksen työn kuormittavuuden mittaaminen ja mittariston kehittäminen

Evaluation of workload in train traffic control and development of the workload assessment tool

Suomen rautatieliikenne on muutostilassa johtuen mm. organisaatiomuutoksista sekä tavaraliikenteen ja mahdollisesta matkustajaliikenteen avaamisesta kilpailulle. Nämä muutokset heijastuvat myös liikenteenohjaukseen, jonka järjestelyitä muuttaa myös ohjaustekniikan uudistaminen. Liikenteenohjauksen järjestelyiden muuttuminen vaikuttaa liikenteenohjaajien työn kuormittavuuteen. Työn kuormittavuuden muutosta tulee tarkkailla, jotta uudelleenjärjestetyt työtehtävät eivät aiheuta pitkittyvää korkeaa kuormitusta liikenteenohjaajille.

Suomessa rautateiden liikenteenohjaajien työn kuormittavuuden mittaamiseen on kehitetty Itä-Suomen ohjausalueella mittaristo, jota tosin ei olla otettu käyttöön muilla ohjausalueilla johtuen mm. painokertoimien puutteesta. Tämän työn tavoitteena oli kehittää Itä-Suomen mittariston pohjalta liikenteenohjaajien työn kuormittavuuden arvioimiseen mittaristo, jossa työnosat on painotettu, ja joka toimii kaikilla ohjausalueilla niiden vaihtelevista ominaisuuksista riippumatta.

Mittariston kehittämisprosessi käynnityi työpajassa, johon osallistui liikenteenohjauksen asiantuntijoita jokaisesta Suomen ohjauskeskuksesta. Työpajassa luotiin työn teoriaosuuden tietojen ja mittaristolle asetettujen tavoitteiden pohjalta alustava kuormittavuusmittaristo, jonka kehittämistä jatkettiin testimittauksista saatujen kokemusten perusteella. Kehittämisprosessin tuloksena syntyi mittaristo, joka mittaa kuormittavuutta ohjaajien tekemien toimenpiteiden määrän perusteella. Mittaristo toimii koko Suomessa riippumatta ohjausalueesta, ja eri työtehtävät on mittaristossa painotettu niiden kuormittavuuden mukaan. Mittaristolla voidaan myös ennakoida liikenteenohjausjärjestelyiden muutoksien vaikutusta liikenteenohjaajien kuormitustasoon.

Mittaristoa ei saatu työn puitteissa täysin valmiiksi. Mittariston kehittämisen kannalta on kuitenkin otettu merkittäviä edistysaskelia. Tämän työn tärkein kontribuutio mittariston kehitysprosessille työtehtävien painottamisen ohella oli saada mittaristoon mukaan otettavat työtehtävät määritettyä yksiselitteisesti siten, että mittaristolla saadaan vertailukelpoisia tuloksia ohjausalueesta tai kuormittavuustarkastelun tekijästä riippumatta. Mittariston kuormitusluvulle ei tämän työn puitteissa ehditty määrittelemään tavoitearvoa, mutta se tullaan tekemään jatkossa.

Tallennettuna: