Haku

Applying DTN to Mobile Internet Access: a Case Study

QR-koodi

Applying DTN to Mobile Internet Access: a Case Study

Internetin mobiilikäyttö on yleistynyt voimakkaasti. Internet-protokollat on kuitenkin kehitetty kiinteän verkon viestintää varten ja niiden suorituskyky, erityisesti TCP:n, kärsii olosuhteissa, joissa kiinteää yhteyttä verkkoon ei ole saatavilla. EU-tutkimusprojekti nimeltä CHIANTI perustettiin tutkimaan mahdollisuutta paremman suorituskyvyn tarjoamiseksi mobiilikäyttäjille. Sen pyrkimyksenä on kehittää tietoliikenneratkaisu, jossa välityspalvelimet suojaavat käyttäjiä verkkoyhteyden katkoksilta.

DTN on tietoliikennearkkitehtuuri joka on kehitetty viestinvälitykseen vaativissa olosuhteissa, esim. avaruusviestinnässä, ja mahdollistaa viestien välityksen pitkien viiveiden ja katkonaisten verkkoyhteyksien yli.

Diplomityöni tarkoitus oli selvittää, voitaisiinko CHIANTI-projektin mukaiset välityspalvelimet toteuttaa hyödyntäen DTN-tutkimusryhmän kehittämää DTN-sovellusta. Työtä varten olen kehittänyt ja toteuttanut yksinkertaisen protokollan, jolla voidaan välittää HTTP-pääteyhteyksiä kahden DTN-solmun kautta. Protokollatoteutuksen avulla voidaan mitata DTN-toteutuksen suorityskykyä ja sitä kautta arvioida sen soveltuvuutta CHIANTI-projektin kannalta. Tätä varten mitattiin DTN-toteutuksen tiedonsiirtokapasiteettia sekä sen aiheuttamaa lisäviivettä HTTP-tiedostonsiirtoihin.

Mittaustulokset osoittivat, että DTN-toteutus pystyy vain rajalliseen tiedonsiirtoon, suurin mitattu siirtonopeus oli vain noin 1,5 megatavua sekunnissa ja kaikissa tapauksissa DTN:n käyttö lisäsi yhteysviivettä yli 100 millisekunnilla.

Tulosten valossa työssä todetaan, että tarkasteltu DTN-toteutus on hieman rajallinen suorituskyvyltään mutta silti käyttökelpoinen ja omaa potentiaalia jatkokehitykseen.

Tallennettuna: