Haku

Reducing construction cycle time with prefabrication and modularization strategies

QR-koodi

Reducing construction cycle time with prefabrication and modularization strategies

Rakennusajan lyhentäminen modulaari ja esivalmistus strategioiden avulla

Suomalainen rakennusteollisuus on huipussaan tämän opinnäytetyön hetkellä, mutta tuottavuuden kasvu on jäänyt muista teollisuuden aloista jälkeen. Esimerkiksi valmistus- ja laivanrakennusteollisuudessa tuottavuus on noussut viime vuosikymmeninä. Laivanrakennusteollisuudessa, jonka prosessit muistuttavat pitkälti rakentamista, on pystynyt nostamaan tuottavuutta modularisaation ja esivalmistuksen avulla. Vaikka tuottavuus ei suoraan merkitse projektien kiertoajan lyhentämistä, niin monet tutkimukset osoittavat, että tuottavuuden lisääminen johtaa lyhyempiin kiertoaikoihin projekteissa ja prosesseissa.

Tämä opinnäytetyö tutkii erilaisia modulaarisia ja esivalmistus vaihtoehtoja, jotka voivat potentiaalisesti vaikuttaa lyhentävästi rakennusprosessin kiertoaikaan. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat ratkaisut jotka ovat toteutettavissa tänään sekä ratkaisut, joita ei vielä ole mahdollista toteuttaa erinäisistä syistä johtuen.

Tutkimukset osoittavat, että jos modulaarisuus- ja esivalmistusastetta nostetaan, niin tuotantofilosofian tulisi muistuttaa enemmän tehdasmaista prosessia kuin nykyisen kaltaista rakentamisprosessia. Tämän vuoksi tässä työssä tehtiin kirjallisuustutkimus Lean ja Six Sigma periaatteista ja käytännöistä, jotka ovat laajemmin käytössä laivanrakennus- ja valmistusteollisuudessa.

Tässä työssä haastatteluja on tehty laivanrakennus-, rakennus- ja valmistusteollisuudessa työskenteleville henkilöille. Laivanrakennusteollisuudessa työskentelevien henkilöiden haastatteluissa pyrittiin kartoittamaan tapoja ja menetelmiä modulaarisuus- ja esivalmistusasteen nostamiseksi sekä kartoittamaan mahdollisia ongelmia tähän liittyen. Rakennus- ja valmistusteollisuuden haastatteluiden pohjalta kartoitettiin kuinka näitä tapoja ja menetelmiä voitaisiin implementoida rakentamiseen sekä käytännön toteutukseen liittyviä ongelmakohtia.

Modulaarisuuden ja esivalmistamisen lisäämistä rakentamiseen ei kuitenkaan voida pitää itsestäänselvyytenä. Se edellyttää yhteistyötä rakentajien, valmistajien sekä suunnittelijoiden kesken, unohtamatta asiakkaiden tarpeita. Mahdollisen rakennusajan lyhentymisen laskelmallisen tuloksen saavuttaminen modularisaatio- ja esivalmistusasteen nostamisen avulla vaatisi tarkempia empiirisiä tutkimuksia. Kuitenkin tämän tutkimuksen pohjalta voidaan todeta modularisaatio- ja esivalmistusasteen nostamisella olevan potentiaalisesti tuottavuuden kasvuun vaikuttava yhteys, siten lyhentäen rakennusaikaa.

Tallennettuna: