Haku

Can we cut the water footprint of Finland by changing diet?

QR-koodi

Can we cut the water footprint of Finland by changing diet?

Kan en förändrad diet bidra till att minska vattenfotavtrycket i Finland?

Previous studies have shown that a diet change and waste reduction have shown possibilities in reducing water consumption. By using the available resources sustainably it can result in reduced water scarcity and deliver improved food security. In this study I aim to assess how a diet change would impact on Finnish water use for food production.

First the water consumption of the current Finnish diet is calculated. Then the diet was adjusted to correspond with the dietary recommendation. Thereafter, the amount of animal products is gradually reduced in three steps, 50%, 25% and 0%. In addition to this, the water footprint of two specific diets, Pale and Mediterranean is calculated.

The blue water footprint increased by 3 – 23% for the animal protein scenarios compared to the recommended diet while the green water decreased by 4 – 22%. The water footprint of Paleo diet increased by a remarkable 67% and 56% for the blue and green water footprint respectively. The Mediterranean diet resulted in a high blue water foot-print (58% increase) while the green water footprint is similar to that of the current diet.

The results of this study shows that changes in diets can have a clear impact on the water consumption of producing food. Studying the water consumption on a country level with local recommendations gives a deeper insight into how the diets affect the water footprints. Finland is a country with high consumption of animal products and a high daily energy intake, reducing the energy intake and amount of animal products can decrease the water footprint of a diet in Finland.

Tidigare studier har påvisat att en diet förändring och avfallsminskning har varit tecken på möjligheter till att sänka vattenförbrukningen. Genom att använda tillgängliga resurser på ett hållbart sätt kan det vara möjligt att vattenbristen minskar och mat sä-kerheten förbättras. Målet med den här studien är att försöka utreda hur en diet föränd-ring påverkar vattenförbrukningen inom livsmedelsproduktionen i Finland.

Till en början räknade vi ut vattenfotavtrycket för den aktuella dieten i Finland. Sedan justerades dieten till att följa näringsrekommendationerna. Därefter minskades mäng-den animaliska produkter gradvis i tre steg, 50 %, 25 % och 0 %. Utöver dessa räknades vattenfotavtrycken för två specifika dieter, Paleo- och Medelhavsdieten.

Det blåa vattenfotavtrycket ökade med 3 – 23 % då animaliska produkter minskade jämfört med den rekommenderade dieten medan det gröna vattenfotavtrycket minskade med 4 – 22 %. Vattenfotavtrycket för Paleo dieten ökade med hela 67 % och 56 % för det blåa och gröna vattenfotavtrycket. Medelhavsdieten hade ett högt blått vattenfotavtryck (58 % ökning) medan det gröna vattenfotavtrycket liknade det av den aktuella dieten.

Denna studie visar att en diet förändring kan ha en klar påverkan på vattenförbruk-ningen för livsmedelproduktionen. Genom att studera vattenanvändningen på landnivå och med lokala rekommendationer ger det en djupare uppfattning av hur en diet påverkar vattenförbrukningen. I Finland konsumeras mycket animaliska produkter och det dagliga energi intaget är relativt högt. Genom att minska på energi intaget och mängden animaliska produkter kan vi minska på vattenfotavtrycket i Finland.

Tallennettuna: