Haku

Kaupunkiluonnon esteettinen potentiaali – Tapausesimerkkinä Helsingin Etelasatama

QR-koodi

Kaupunkiluonnon esteettinen potentiaali – Tapausesimerkkinä Helsingin Etelasatama

The aesthetic potential of urban nature – Case example Helsinki south harbour

Diplomityössä tutkitaan kaupunkiluonnon esteettistä ulottuvuutta. Työ jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa tunnistetaan maisema-arkkitehtuurin alalla tapahtuneita kehityskulkuja, joiden seurauksena esteettinen keskustelu on ollut vähäistä alalla viime vuosikymmeninä. Työssä käydään läpi ekologiseen suunnitteluun liittyvää problematiikkaa ja osoitetaan, miten maisema-arkkitehtuurin alalla käydyssä keskustelussa esteettinen ulottuvuus pelkistyy usein visuaaliseksi kuvaksi. Ensimmäisessä osassa perustellaan, miksi ympäristöesteettinen lähestymistapa voisi rikastuttaa maisema-arkkitehtuurin teoriaa.

Työn toisessa osassa tarkastellaan ympäristöestetiikan käsitteiden avulla, millaisia esteettisiä vaikutusmahdollisuuksia kaupunkiluonnolla on kaupunkiympäristössä. Työssä tukeudutaan vahvasti filosofi Petteri Kummalan (2016) aiemmin tekemiin huomioihin väitöskirjassaan Tämä ei ole luontoa! Hybridi, ympäristön luovuus ja urbaani monimuotoisuus. Kaupunkiluonnon esteettiset ulottuvuudet Helsingin keskustan kaupunkitilassa. Työssä todetaan, että kaupunkiluonto vaikuttaa monin eri tavoin arjen kokemukseen kaupungista: kaupunkiluonto tuo kaupunkiympäristöön esimerkiksi ajallista syvyyttä, kaupunkiluonto voi edesauttaa paikan muodostumista ja vaikuttaa kaupungin tunnelmaan. Kaupunkiluonnon esteettinen vaikuttavuus perustuu usein kaupunkiluonnon erilaisiin hybridimuotoihin sekä kaupunkiluonnon luovuuteen.

Työn kolmas osa on tapaustutkimus Helsingin Eteläsataman suunnittelukilpailusta. Keskeisimmiksi teemoiksi kilpailuaineistosta nousevat suunnittelualueen sijainti meren ja vuoren välissä, kilpailuaineiston visuaalista kokonaiskuvaa painottava tarkastelutapa sekä kilpailuaineistosta syntyvä vaikutelma arvokkuudesta. Kilpailuaineistossa ei sanallisteta kokemuksellisuutta, mutta suunnittelijoiden eläytyminen arjen mittakaavaan tulee esille suunnitteluratkaisuja tarkasti tutkimalla.

Työssä avataan kaupunkiluontoon liittyviä merkityksiä ja arvoja, joita ei ole ollut tapana sanallistaa. Työn tuloksena syntyy aiempaa syvempi ymmärrys kaupunkiluonnosta. Työssä puolustetaan kaupunkiluonnon esteettisten arvojen merkitystä osana kaupunkiympäristön kokonaisarvoa ja koettua laatua.

Tallennettuna: