Haku

Terveystuolin kehitys potilaan kajoamattomaan mittaukseen

QR-koodi

Terveystuolin kehitys potilaan kajoamattomaan mittaukseen

Development of a health chair for non-invasive patient monitoring

Tämän diplomityön tarkoituksena oli osallistua Aalto-yliopiston Health Factoryn kehittämän terveystuolin tekniseen kehitykseen. Terveystuolia kehitettiin potilaan terveydentilan seurantaan. Terveystuolin kehitys tapahtui toteuttamalla tarvittavat mittausmoduulit monitorointiasteelle. Diplomityössä esitellään pilottituoleihin valituille moduulille tehdyt LabVIEW-ohjelmat ja tarvittavat kytkennät. Nämä mahdollistivat mittausmoduuleilla monitoroinnin. Tarkoituksena oli myös suunnitella, toteuttaa ja testata pulssiaikaviiveellä toteutettu potilaan systolisen verenpaineen arviointi. Potilaan EKG oli tarkoitus mitata kuivaelektrodeilla, joiden toteutus esitellään. Tarkoituksena oli myös toteuttaa automatisoitu RR- ja QT-intervallien mittaus valitulle EKG-moduulille. Myös tiedon keruu pilottien kehitysvaiheista oli osatavoitteena diplomityössä.

Diplomityö esittelee terveystuolin ensimmäisen pilotin, joka toimi koealustana valituille moduuleilla. Sen tarkoituksena oli kokeilla moduulien toimivuus käyttötarkoitukseen. Käyttöönottoon tehdyt tarvittavat LabVIEW-ohjelmat ja kytkennät tehtiin ja ne esitellään. Terveystuolin toinen pilotti toimi koekäyttötuolina ja muistutti enemmän lopullista terveystuolia. Se sisälsi verenpaine-, paino-, plethysmografia-, kudosimpedanssi-, happisaturaatio- ja sykemittaukset. Näihin toteutetut ohjelmat ja kytkennät esitellään. Kolmas pilotti ei valmistunut tämän diplomityön aikana. Sen kehitys oli tarkoituskin jatkua. Tuolin oli tarkoitus sisältää EKG-, paino-, kudosimpedanssi-, happisaturaatio-, syke- ja plethymografiamittaukset sekä systolisen verenpaineen arvioinnin pulssiaikaviiveen avulla. Diplomityö esittelee siihen kuivaelektrodi kytkennän, joka suunniteltiin EKG-mittaukseen. Tehdyt RR-ja QT-intervallien automaattiset mittausmenetelmät esitellään. Suunnitellut menetelmät systolisen verenpaineen arviointiin pulssiaikaviiveellä esitellään.

Diplomityössä toteutettiin mittaukset onnistuneesti jokaiseen siinä käytettyyn mittausmoduuliin. Työssä suoritettiin kokeita viidelle henkilölle. Ensinnäkin terveystuolin toisen pilotin mittaukset suoritettiin. Tulokset esitellään ja todettiin että kaikki mittaukset on toteutettavissa. Toiseksi RR- ja QT-intervallien automaattinen laskenta testattiin. LabVIEW-ohjelman laskemia tuloksia verrattiin MatLabilla manuaalisesti mitattuihin tuloksiin. RR-intervalleilla oli pienempi standardi deviaatio ja pienempi mediaani virhe kuin QT-intervalleilla. Ne saavuttivat tyydyttävän tarkkuuden. Viimeiseksi systolisen verenpaineen arviointi pulssiaikaviiveellä kokeiltiin kahdella eri tavalla. Tuloksissa todetaan että pulssiaikaviive ei ole sopiva absoluuttisen verenpaineen arviointiin, eikä sen tarkkuus riitä huomioimaan pieniä verenpaineen muutoksia, mutta se voisi olla sopiva menetelmä pitkä aikaiseen verenpaineen seurantaan.

Tallennettuna: