Haku

The fictional worlds of musical artists: World-building in artist branding

QR-koodi

The fictional worlds of musical artists: World-building in artist branding

Musikaalisten artistien fiktiiviset maailmat: Maailmanrakennus artistibrändäyksessä

Tämä opinnäyte käsittelee musiikillisen artistin brändäystä taiteellisena ja luovana praktiikkana. Musiikillisen artistin brändäys assosioidaan usein markkinointiin, ja artistibrändien kulttuuris-taiteellista impaktia harvoin noteerataan. Täten opinnäytteen perimmäisin tavoite on muuttaa markkinointikeskeisiä asenteita itseilmaisun, taiteiden ja kulttuurin hyödyksi, sekä inspiroida itsenäisiä artisteja huomioimaan brändäyksen taiteellisen potentiaalin.

Tämä opinnäyte on praktiikkapohjainen kvalitatiivinen tutkimus joku koostuu teoreettisesta ja produktiopohjaisesta osasta. Se lähestyy artistibrändäystä maailmanrakentamisen praktiikan (world-building) kautta, sillä yksi sen keskeisistä argumenteista on, että edellämainittu praktiikka korostaa taiteellisuutta ja luovuutta luopumatta kuitenkaan brändäyksen konventioista. Tutkimuskysymys on ”Mitkä ovat maailmanrakentamisen luovat edut musiikillisen artistin brändäyksessä?”

Teoriaosa antaa määritelmät artistibrändäykselle, maailmanrakentamiselle ja niiden yhtenäiselle konseptille, eli maailmanrakentamiselle artistibrändäyksessä (world-building in artist branding). Teoriaosassa myös arvioidaan Mark J.P. Wolfin Building Imaginary Worlds (2012) edellämainitun konseptin näkökulmasta.

Teoriaosan tutkimus paljastaa, että maailmanrakentaminen on praktiikka, joka sopii sujuvasti artistibrändäyksen konventioihin. Se myös korostaa, että artistibrändäykseen kohdistuva akateemisen tutkimuksen puute representoi sen tämänhetkistä opportunistista ja markkinointi-keskeistä ilmapiiriä ja täten osoittaa, että artistibrändäys kaipaa kipeästi taiteellisia analyyseja ja kriittistä diskurssia.

Produktio-osa esittää tapaustutkimuksen, joka analysoi minun artistibrändiä ja sen maailmanrakentamiseen liittyviä ominaisuuksia. Se myös sisältää produktiokomponentin: tulevan EP:ni visuaalisen konseptin. EP:n visuaalinen konsepti myös edesauttaa artistibrändini fiktiivisen maailman muodostamista. Tapaustutkimus ja produktio myös toimivat esimerkkinä miten artistibrändin voi muovata alustaksi, joka palvelee taiteellisia ja itseilmailullisia metodeja.

Produktio-osan pohjalta voi päätellä, että maailmanrakentamiseen pohjautuva artistibrändäys antaa tekijälleen konseptuaaliset raamit, jotka auttavat brändin kokonaisuuden muodostumisessa. Fiktiivisen maailman luova panostus on myös hyvin inspiroivaa. Täten fiktiivinen maailma itsessään edistää luovuutta. Opinnäyte myös argumentoi, että luova artisti-brändäys voi myös edesauttaa artistien henkistä hyvinvointia, sillä se siirtää fokuksen markkinointikeskeisen kilpailullisuuden toksisista piirteistä taiteentekemisen terapeuttisiin piirteisiin.

Tallennettuna: