Haku

From actions to words. Circular economy in the sustainability reports of two Chinese MNEs

QR-koodi

From actions to words. Circular economy in the sustainability reports of two Chinese MNEs

Teoista sanoihin. Kiertotalous kahden kiinalaisen monikansallisen yrityksen vastuullisuusraporteissa.

Kiertotalous pyrkii uudelleenrakentamaan taloudellisen ja teollisen järjestelmän niin, että materiaalien ja resurssien jatkuva kierto mahdollistuu. Siirtymä kiertotalouteen vaatii muutoksia kansantalouksien, teollisuusryhmittymien ja yksittäisten yritysten ja kotitalouksien tasoilla. Paine lainsäätäjien, asiakkaiden sekä muiden asianomaisten tahoilta on saanut yritykset eri puolilta maailmaa toteuttamaan kiertotalouden periaatteita toiminnoissaan ja raportoimaan yrityksen kiertotaloustoimista vastuullisuusraporttien avulla.

Tämä maisterintutkinnon tutkielma pyrkii selvittämään, kuinka kaksi kiinalaista monikansallista yritystä (KMKY), Huawei ja Lenovo, määrittelevät kiertotalouden ja raportoivat yritystason kiertotaloustoimista vastuullisuusraporteissaan. Tutkielma edistää tieteellistä ymmärrystä yritystason kiertotalouskäytännöistä yleisellä tasolla ja erityisesti kiinalaisten yritysten. kontekstissa, vastuullisuusraportointikäytönnöistä KMKY:ssä, sekä globaalista kehityksestä kiertotalous-käsitteistön tulkinnan suhteen. Päätutkimusmenetelmä on kvalitatiivinen sisältöanalyysi, pääasiallisena tutkimusdatan lähteenä toimivat Huawein ja Lenovon englanninkieliset vastuullisuusraportit vuosilta 2009–2020.

Tutkimustulokset osoittavat, että kohdeyritysten kiertotaloustoimet jakautuvat pääosin tuote- ja pakkaussuunnittelun ja operaatioiden saralle kiertotalouden liiketoimintamallien jäädessä vähemmälle huomiolle. Yritysten raportoimat kiertotalouden pääasialliset hyödyt painottavat ympäristö- ja jossain määrin talousnäkökulmia. Raporttien perusteella molemmat yritykset ovat hyödyntäneet kiertotalouskäytäntöjä jo kauan, mutta Huawei viittaa käsitteeseen paljon Lenovoa aikaisemmin (2012 vs. 2019). Kumpikaan yrityksistä ei suoraan viittaa kiinalaiseen lainsäädäntöön, joskin tutkimus löysi yritysten raporteista epäsuoria viittauksia kiinalaiseen kiertotaloustermistöön. Vaikka suorien viittauksien määrä vaihteli vuodesta toiseen, vastuullisuusraportit eivät sisältäneet vahvoja todisteista evoluutiosta KMKY:den kiertotalous-käsitteen käytössä.

Tutkielman pääsaavutukset voidaan jakaa kahteen osioon. Ensiksi, näyttö tutkimusyrityksistä auttaa muodostamaan monipuolisemman käsityksen globaalista yritystason kiertotalouskäytännöistä sekä yleisesti KMKY:stä. Toiseksi, yrityksissä toimivat henkilöt voivat ottaa tutkimusyrityksistä mallia suunnitellessaan oman organisaationsa kiertotalous- ja kiertotalousviestintäkäytäntöjä.

Tutkimuksessa käsiteltyjä aiheita voidaan tulevaisuudessa tutkia monelta kantilta. Ensiksi, (kiinalaisten) yritysten kiertotalous- ja kestävyystoimia voidaan tutkia eri tutkimusmetodien avuilla tai eri maa- tai toimialakonteksteissa. Toiseksi, eri maiden yritysten kiertotalousviestinnän käytäntöjä voidaan tutkia joko yksittäin tai komparatiivisesti. Lopuksi, instituutioteoriaa ja monikansallisten yritysten (MKY) teoriaa voidaan hyödyntää tutkimaan MKY:n kiertotalouskäytäntöjä eri maiden tytäryhtiöissä.

Tallennettuna: