Haku

Kohti ajattelun askeesia

QR-koodi

Kohti ajattelun askeesia

Towards ascetic thinking

Opinnäytetyöni on tutkielma tietämiseen suhtautumisesta. Työssä käsittelen omaan kokemukseen nojautuen, miten kulttuuri ja käyttämämme ajattelutavat vaikuttavat näkemykseemme siitä mitä tietäminen on. Työni keskeisin tavoite on löytää asenne, jonka avulla omaa suhdetta tietämiseen olisi mahdollista avartaa.

Tutkielmani ytimeen nousee ajattelun askeesi ja siihen liittyvä aistinen tietäminen. Tämä tietämisen tapa yhdistää keholliset ja hengelliset aistimukset teoreettisen tiedon kanssa. Aistinen tietäminen tarkoittaa kokonaisvaltaista, kaleidoskooppimaista tietämistä, jossa mieli on olemassa yhdessä kehon kanssa ja sen sisällä, järki yhdessä tunteiden kanssa ja tunteiden sisällä. Suomalais- nigerialainen filosofi Minna Salami on nostanut keskustelun aistisesta tietämisestä ajankohtaiseksi. Salamin ajatukset aistisesta tietämisestä ovat näin nousseet perustellusti tutkielmani keskiöön.

Ajattelun askeesin käsitteellä peräänkuulutan aistisen tiedon lisäksi yksin olemisen taitoja, halua ja kykyä ajatella tarkemmin omaa tapaansa ajatella sekä monia muita olemassaolon piirteitä, joita ei voi tehdä toisen puolesta.

Tutkielmani runkona toimii Elisabeth Adams St. Pierren esittämät neljä postkvalitatiivisen tutkimisen käytännön lähtökohtaa. Näihin olen peilaillut omakohtaisen ajattelun askeesin käytännön harjoittamisen kautta esiin nousseita ajatuksiani ja sen pohjalta toteuttanut neljä mietelmä-lukua. Mietelmät pohtivat ajattelun askeesin merkitystä suhteessa kokemani kulttuurin korostamiin rationaalisiin ajattelumalleihin. Takoituksenani on löytää lähtökohta, jossa olen valmis kohtamaan, ajattelemaan sekä toteuttamaan uutta.

Opinnäytteeni kautta tuon taidekasvatuskeskusteluun ihmisyksilön näkökulmasta oppimiselle suotuisan lähtökohdan, jonka avulla on mahdollista hahmottaa tietoa ja tietämistä kokonaisvaltaisesti. Ajattelun askeesi saattaa mahdollistaa omien kaventuneiden ajattelumallien kyseenalaistamisen ja kehittämisen ja voi sitä kautta tukea yksilöä hänen itseensä kohdistamien tietoon ja omakohtaiseen tietämiseen liittyvien epävarmuuksien selättämisessä.

Tallennettuna: