Haku

Modelling the eastern branch of the Kylmäoja stream in Vantaa: The effects of urbanization and climate change on stream discharge

QR-koodi

Modelling the eastern branch of the Kylmäoja stream in Vantaa: The effects of urbanization and climate change on stream discharge

Vantaan Kylmäojan itäisen haaran mallinnus: Kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen vaikutukset puron virtaamaan

Tavoitteena oli tutkia virtausmallin avulla kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia pääosin luonnontilaisena säilyneen Kylmäojan itäisen haaran virtaamaan. Puro virtaa Tuusulan kunnasta Vantaan kaupunkiin, ja se on tärkeä elinympäristö ja ekologinen yhteys eliöstölle Vantaalla. Puron valuma-alueella on monipuolista maankäyttöä; Tuusulan puolella työpaikka-alueita ja Vantaan puolella asuinalueita sekä luonnonsuojelualue. Puron valuma-alueen kaupungistuminen ja ilmastonmuutos vaikuttavat puron virtaamaan sekä veden laatuun. Kaupungistumisen myötä rakennetaan vettä läpäisemätöntä pintaa, jolloin pintavalunta kasvaa ja puro vastaanottaa enemmän hulevesiä. Myös ilmastonmuutos voi kasvattaa valuntaa, kun äärisadantatapahtumat yleistyvät. Työssä tarkasteltiin puron kevätylivirtaamaa eri tulvatoistuvuuksilla nykytilanteessa, ja vuonna 2030 siten, että kaupungistumisen ja ilmastonmuutoksen vaikutukset otetaan huomioon. Työssä tarkasteltiin myös Tuusulan puolella sijaitsevia hulevesien tasausaltaita, joiden tarkoituksena on tasata työpaikka-alueelta tulevaa valuntaa luonnonmukaisemmaksi.

Virtausmallinnukseen käytettiin jokivesistöille kehitettyä yksiulotteista HEC-RAS -ohjelmaa. Malliin syötettiin maastomittauksista saadut tiedot purosta sekä sen rummuista ja sillasta. Malli kalibroitiin siivikkomittauksilla saatujen virtaamatietojen perusteella. Puron osavaluma-alueilta tuleva kevätylivaluma arvioitiin Seunan nomogrammin avulla. Alueelle ennustetun vuoden 2030 läpäisemättömän pinnan määrän avulla arvioitiin kaupungistumisen vaikutus valumaan Schuelerin (1994) esittämän läpäisemättömän pinnan määrän ja valumakertoimen yhteyden perusteella. Ilmastonmuutoksen vaikutus valumaan arvioitiin ilmatieteen laitoksen arvioiman sadannan intensiteetin kasvun perusteella.

Tutkimuksessa havaittiin puron tulvivan nykytilanteessa kerran 5 vuodessa sekä sitä harvemmin esiintyvillä virtaamilla. Puro tulvii alajuoksulla Kylmäojan korven eteläpuolella sekä Koivukylässä Kehäradan kohdalla. Puron tulviminen yleistyy ja kasvaa kaupungistumisen myötä. Myös ilmastonmuutos kasvattaa puron virtaamaa, mutta se ei ehdi vaikuttaa puron tulvimiseen merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Tuusulan tasausaltaat eivät juurikaan vaikuta puroon tulevaan valumaan, joten ne eivät estä puron tulvimista. Tasausaltaat vaikuttavat vähiten puron alajuoksun tulvimiseen. Puron tulvimista tulisi hillitä valuma-alueella rajoittamalla läpäisemättömän pinnan määrää sekä hallitsemalla hulevesiä niiden syntypaikalla. Puron ympärys tulisi myös säilyttää mahdollisimman luonnontilaisena puroveden määrän ja laadun tasaamiseksi.

Tallennettuna: