Haku

En viktig länk i kedjan : Restaurangchefen som en vital del av informationskanalen i en stor snabbmatskedja

QR-koodi

En viktig länk i kedjan : Restaurangchefen som en vital del av informationskanalen i en stor snabbmatskedja

Informationens betydelse i samhället idag är stort. Man kan säga att det i dagens samhälle är viktigt för individer och organisationer att kunna hantera, tolka och reagera på information. Kunskap är ett annat viktigt begrepp som oftast sammankopplas med information och som inom organisationer sägs bestå av människokunskap, data och information (Flores, Antonsen & Ekstedt, 2014; Song, 2002). Individens förmåga att använda reflektion och analys vid informationstillägnande möjliggör omvandling av information till kunskap (Pålsson, 2014). Därmed är det även viktigt att se på informationstillägnande och varför det inom organisationer inte alltid sker. Mottagaren av information har en viktig funktion i informationsöverföringen eftersom hen mottar, tolkar och förmedlar vidare budskapet. Syftet med denna avhandling är att studera restaurangchefer inom snabbmatsrestauranger och hur de mottar information och tillägnar sig den för att sedan tolka den och föra den vidare. Att studera mottagarens informationstillägnande är viktigt och intressant eftersom informationsöverföringsprocessen inte fullföljs utan att mottagaren reagerar på informationen som kommer och låter det centrala i budskapet gå vidare till restaurangens personal.

För att studiens syfte ska uppfyllas och forskningsfrågorna besvaras vänder jag mig till sju restaurangchefer inom en stor snabbmatskedja. Jag använder mig av intervjuer som materialinsamlingsmetod, slumpmässigt urval och bekvämlighetsurval är mina urvalsmetoder för informanterna och tematisk analys använder jag som metod då jag analyserar mitt material. Min empiri presenterar jag i form av narrativ för varje informant. Narrativen ger inte endast en bredare syn på informanternas åsikter och tankar om informationen i organisationen utan ger även en kort beskrivning av informanterna som personer.

Den teoretiska referensramen består av tidigare forskning om kunskap, information och kommunikation men också om mottagaren som aktör och om innehållets betydelse i meddelanden. Teman som jag kommit fram till i min analys baserar sig delvis på den teoretiska referensramen men genom att utförligt analysera mitt insamlade material har jag funnit underteman som komplement till den struktur som min teoretiska referensram ger. Mina teman är individen, informationen, informationens avsändare och arbetet.

Vilka är då de faktorer som påverkar restaurangcheferna som mottagare av information och deras beteende som tolkare och förmedlare av budskapet? De är individen själv (hens personlighet, kunskap, motivation), informationen som ska förmedlas (kvalitet och begriplighet), informationens avsändare (trovärdighet och användning av upprepning) och det övriga arbetet som restaurangchefen utför (externa distraktioner och ansvar). Vissa av dessa har man redan noterat och åtgärdat inom organisationen medan andra ännu kräver åtgärder. Ändå är alla dessa faktorer viktiga och alla påverkar restaurangchefernas mottagande, tolkning och vidaresändning av informationen – med andra ord centrala delar i företagets informationsöverföringsprocess.

Tallennettuna: