Sökning

Voice Disorders and Voice Knowledge in Choir Singers : Survey Findings

QR-kod

Voice Disorders and Voice Knowledge in Choir Singers : Survey Findings

En enkätstudie om röststörningar och röstkännedom hos körsångare

En förutsättning för att kunna sjunga är en fungerande röst. Man kunde tänka sig att sångare skulle ha en god insikt i hur de sköter sin röst på bästa sätt för att förbättra och upprätthålla en god röstkvalitet. Resultat av tidigare studier har visat att sångare lider av mer röstproblem och använder mer negativa beteenden för rösten än icke-sångare. Syftet med den här avhandlingen var att utreda prevalensen av röststörningar hos körsångare och att utreda riskfaktorer för att utveckla en röststörning. Ett annat syfte var att utreda hur stor kunskap finlandssvenska körsångare har om röstens anatomi, fysiologi och röstergonomi.

Materialet för studien samlades in genom en enkät på webben. Länken till enkäten distribuerades till körsångare via två finlandssvenska sångförbund. Några körer utanför dessa förbund kontaktades också. Enkäten var indelad i fyra delar och inkluderade frågor om bakgrundsinformation, röstsymtom, röstvanor och röstkunskap. I studien deltog 315 vuxna körsångare varav 65 % var kvinnor och 35 % var män.

En femtedel (21 %) av körsångarna upplevde två eller flera ofta förekommande röstsymtom, vilket kan definieras som en funktionell röststörning. Inga signifikanta könsskillnader i antal röstsymtom uppmärksammades i den här studien. Det vanligaste, ofta förekommande röstsymtomet var behovet att hosta eller harkla sig, vilket förekom hos 29 % av deltagarna. Av de körsångare som hade ett röstbelastande yrke rapporterade dubbelt fler två eller fler ofta förekommande röstsymtom. Hälsorelaterade riskfaktorer, såsom luftvägsallergi, astma och halsbränna, hade signifikanta samband med antal röstsymtom. Kunskapen om rösten verkade begränsad, även om poängen var normalfördelade. Den anatomiska kunskapen om röstorganet verkade också begränsad, till exempel var en femtedel av den uppfattningen att vatten går rakt ner genom stämbanden. Kunskapen var signifikant högre hos kvinnor, yngre körsångare och hos de med utbildning inom sång.

Förekomsten av röststörningar hos körsångare verkar vara liknande som hos professionella röstanvändare. De körsångare som hade ett röstbelastande yrke hade högre risk att utveckla en röststörning än de som inte hade ett röstbelastande yrke. Förekomst av luftvägsallergi, astma eller reflux ökar också risken för att få en röststörning. Resultaten av den här studien tyder på att körsångare skulle dra nytta av mer utbildning om rösten för att förebygga utvecklandet av röststörningar.

Sparad: