Sökning

Interventio Kourujärven koululle terveellisestä ruokavaliosta ja lautasmallista

QR-kod

Interventio Kourujärven koululle terveellisestä ruokavaliosta ja lautasmallista

Opinnäytetyö oli osa Terveyden ja hyvinvointilaitoksen Feel4Diabetes tutkimushanketta. Hankkeeseen osallistuu yhteensä kuusi EU-maata. Suomessa hankkeeseen osallistuu satakuntalaisia alakouluja yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen tavoitteena on edistää alakoululaisten ja heidän perheiden terveellisiä elämäntapoja sekä ehkäistä tyypin 2 diabetesta riskiperheissä.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli toteuttaa nonstop-pisteenä interventio Kourujärven koululle terveellisestä aamupalasta, lounaasta ja terveellisistä välipalavaihtoehdoista sekä lautamallista. Nonstop-pisteen aiheesta tehtiin tapahtuman jälkeen myös posteri Kourujärven koululle. Tavoitteena oli, että oppilaat motivoituvat syömään terveellisen aamupalan, lounaan sekä valitsemaan terveellisiä välipalavaihtoehtoja.

Interventio toteutettiin nonstop-pisteenä. Nonstop piste rakennettiin pöydälle sovittuun koulun tilaan. Pöydälle koottiin aidoista raaka-aineista oppilaan terveellinen aamupala ja lounas/kouluateria sekä vaihtoehtoja terveellisestä välipalasta. Koulun oppilaat tutustuivat nonstop-pisteeseen luokittain (luokat 1-6). Yhdelle luokalle varattiin tutustumisaikaa noin 15 minuuttia. Tutustumiskäynnin aluksi esittäydyttiin, jonka jälkeen kerrottiin lyhyesti terveellisestä ruokavaliosta. Tämän jälkeen oppilaat saivat tutustua näyttelyyn ja esittivät kysymyksiä näyttelystä sekä terveellisestä ruokavaliosta. Lopuksi motivoitiin oppilaita syömään terveellisesti. Ennen näyttelyn avaamista terveellisen ruokavalion vaihtoehdot kuvattiin ja kuvista tehtiin myöhemmin posteri/juliste, joka toimitettiin Kourujärven koululle muistuttamaan oppilaita terveellisestä ruokavaliosta.

Palaute nonstop-pisteestä kerättiin oppilailta kysymyslomakkeella. Vastausten perusteella 41 % oppilaista oli sitä mieltä, että aihe oli mielenkiintoinen, 48 % vastasi oppivansa uusia asioita terveellisestä ruokavaliosta ja suurin osa vastasi tietävänsä mitä lautasmalli tarkoittaa. Vastausten perusteella 57 % aikoo noudattaa jatkossa terveellistä ruokavaliota.

Thesis was part of the National Institute for Health and welfare Feel4Diabetes research project. Six EU-countries are involved in this project. In Finland the Satakunta based primary schools will participate in the project with Satakunta University of Applied Sciences. The project’s objective is to promote to healthy lifestyle for school children and their families and prevention of type 2 diabetes.

The purpose of this thesis was to implement intervention school of Kourujärvi as a nonstop point where information was added to be healthy breakfast, lunch and snack choices. Which was later made on the school a poster for a healthy diet. Objective was to motivate and encourage students to eat healthy breakfast and lunch as well choosing a healthy snack.

Intervention was implemented as a nonstop point. Nonstop point was built on the table to the agreed order. The table was made up of genuine raw materials a student’s healthy breakfast and lunch/school meal as well as choice for healthy snacks. The school students came to visit nonstop point one class at a time. One class had a time to visit nonstop point for about 15minutes. At first we presented ourselves then was briefly spoken of a healthy diet. After this the students were allowed to watch nonstop point and ask questions about the healthy diet. And last motivating the student to eat healthy. Before nonstop point start, took pictures of healthy breakfast, lunch and snack choices, pictures was made a poster for the school of Kourujärvi. The poster is intended to remind students of a healthy diet.

Feedback from the nonstop point was drafted for a paper version and was given to fill the classes. Based on the feedback question, evaluate the interest in the nonstop point topic and would students learn something new about healthy diet as well as knowing what plate model meaning. At the end of questionnaire was also asked whether the students are going to follow a healthy diet in the future. About half of the school students answered the feedback questionnaire. Less than half of the respondents thought that the topic was interesting, half of students thought they learned new things from a healthy diet and most student know what the plate model means. Based on the answers, little more than half will continue to follow a healthy diet.

Sparad: