Sökning

Naudanlihan suoramyynti Virtasen tilalla

QR-kod

Naudanlihan suoramyynti Virtasen tilalla

Opinnäytetyön toimeksiantajana toimivat Lasse ja Erja Virtanen Somerolta. Opinnäytetyö koski työn kirjoittajan Mikko Virtasen kotitilaa. Tilan lähtökohtana on noin 130 lihanautaa, ternivasikasta teuraaksi periaatteella. Karja on pääosin maitorotuisia ja liharoturisteytyssonneja. Tilalla kasvatetaan myös teurashiehoja. Työn tarkoituksena oli selvittää naudanlihan suoramyynnin mahdollisuuksia, vaatimuksia ja haasteita. Näitä asioita työssä käsitellään niin lainsäädännön, viranomaisten kuin kannattavuuden kannalta. Työ toteutettiin selvittämällä vaatimuksia ja tekemällä laskelmia. Tarkoituksena oli koota yhteen pakettiin tieto mitä suoramyynti vaatii, sillä tähän asti tietoa ollut vaikea löytää yhdestä paikasta. Teoriana käytettiin uutta alan materiaalia johtuen siitä, että lainsäädäntö muuttuu usein ja tieto vanhentuu. Työn tuloksena selvisi, että suoramyynti on tilalla mahdollinen vaihtoehto ja suuri merkitys on sillä, että lihaa ei tilalla käsitellä vaan se on tarkoitus ainoastaan myydä. Jos kyseessä olisi esimerkiksi tilateurastamo tai edes lihaleikkaamo olisivat vaatimukset paljon kovemmat. Silloin myös käyttö-asteen ja myyntivolyymien pitäisi olla aivan eri tasolla, jotta toiminta olisi taloudellisesti järkevää. Isossa osassa tätä työtä on omavalvontasuunnitelma, joka kuvastaa toiminnan kokonaisuudessaan sekä kertoo, miten eri tilanteihin on varauduttu. Työssä tehtyjen laskelmien lähtökohtana on ollut hieho, joka lähti tilalta teuraaksi ja siitä saatuja tietoja käytettiin hyväksi.

The work was carried out by finding out the requirements of the industry and interviews with officials. The aim of the thesis was to bring together the package of information about direct sales because until now it has been difficult to find information in one place. Newest possible source material was used, due to the fact that the law changes frequently and the information will become obsolete. The results showed that direct sales form a feasible option. The beef would not be processed on the farm, but it is only intended to be sold. The requirements would be much harder if the farm was to do the slaughtering and meat cutting. Then the utilization and sales volumes would be on a completely different level, in order to be economically sound. A large part of this work is the in-house quality control, which reflects the activity as a whole and explains how the farm has prepared for the different stages and possible problems in the function. The work is based on calculations and information obtained about a heifer, which went from farm to the slaughter.

Sparad: