apteekkipullo; reagenssipullo; säilöpullo

Kuvan käyttöoikeudet: CC BY-ND 4.0
QR-koodi

Aineistosta vastaa

Oranssinruskea valettu lasipullo kemiallisten reagenssiaineiden säilytykseen. Lieriö maha, jyrkät pyöreät hartiat. Pitkässä kaulassa ylöspäin levenevä suu, suussa suurengas. Kiinni lasitulpalla, jonka lakki pyöreä ja tasainen, tulpassa mahdollisesti vahaa tilkitsimenä. Laidassa liimattu paperietiketti. Pullossa on vajaa puolet kiinteytynyttä kiteistä ainetta. Etiketin mukaan pullossa on guajakolia kiteisessä muodossa, ja sen kemiallinen kaava on C6H4(OH)·OCH3. Guajakolia käytetään muun muassa antiseptinä, paikallispuudutuksessa ja vaniljan syntetisoimisessa, mutta kemiassa ennen kaikkea solututkimuksessa. Guajakoli on listattu reagenssiaineena Suomen farmakopean seitsemännessä painoksessa vuodelta 1956.

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Esine
OrganisaatioTurun museokeskus
Kokoelma
Esinekokoelma
Inventaarionro
TMM21696:178
Mitat
korkeus 8.50 cm, halkaisija 3.50 cm
Merkinnät
merkintä (Merkinnän tyyppi)
painatus (Merkinnän tekniikka)
Etiketissä lukee riveittäin ylhäältä alas: "Reagenz Ph. Fennica VII. // 4210 10g 742975 // Guajacolum cryst. R // C₆H₄(OH)·OCH₃ // E. MERCK AG · DARMSTADT" (Merkinnän sisältö)
Etiketin "R" tarkoittaa reagenssiainetta. "742975" lie pullon sarjanumero. Samalla museon päänumerolla on selvästi saman tuotantoerän pulloja, niissä kun on sellaisia sarjanumeroita kuin 742955 ja 742971. (Merkinnän kuvaus)
merkintä (Merkinnän tyyppi)
valaminen (Merkinnän tekniikka)
Pullon pohjassa "30". (Merkinnän sisältö)
liikemerkki (Merkinnän tyyppi)
painatus (Merkinnän tekniikka)
Etiketti on painettu paperille, johon on himmeästi painettu kauttaaltaan "EMerck"-logoja. [Ks. kyseinen tavaramerkki Saksan tavaramerkkitietokannassa: https://register.dpma.de/DPMAregister/marke/register/692106/DE] (Merkinnän sisältö)
Valmistus:
1956–1965
teollinen tuote
lasi

ajoittamaton Merck KGaA, valmistaja
Käyttö:
käyttöpaikka
Karjaan apteekki, käyttöpaikka
Aiheet