Haku

Kiinteistöjä koskevien kirjaamisasioiden käsittelyn kehittäminen

QR-koodi
Finna-arvio

Kiinteistöjä koskevien kirjaamisasioiden käsittelyn kehittäminen

Utveckling av behandlingen av inskrivningsärenden som gäller fastigheter

Työryhmä on selvittänyt maakaaren (540/1995) 5 luun 1 §:n mukaisten kirjaamisasioiden käsittelyn kehittämistä.
Työryhmän tehtävänä oli esittää sellainen kehittämistä koskeva käsittelystrategia, joka mahdollistaa kirjaamisasioiden edullisen käsittelyn ilman, että palvelun laatutasosta tingitään. Työryhmän tuli selvittää, millaisia kehittämistarpeita kirjaamisasioiden nykymuotoiseen käsittelyyn liittyy. Työryhmän tuli tehdä valmistelutyö ja ehdotukset sen ratkaisemiseksi, käsitelläänkö kiinteistöjä koskevat kirjaamisasiat tulevaisuudessa tuomioistuimissa vai siirretäänkö ne Maanmittauslaitokselle ratkaistaviksi. Valmistelussa tuli ottaa huomioon sähköistä kiinteistönvaihdantaa selvittäneen toimikunnan loppumietinnössään (KM 2006:1) tekemät ehdotukset sekä muut aiemmat selvitykset. Työryhmä saattoi luonnostella säädösehdotuksia ja kuulla asiantuntijoita.
Työryhmä selvitti kiinteistöjen kirjaamisasioiden kehityksen ja nykytilan, alan kansainvälisen kehityksen ja kirjaamisen kehittämistarpeet ja -mahdollisuudet. Kirjaamisen kehittämismahdollisuuksia on kartoitettu ja tarkasteltu yhtäältä tuomioistuinlaitoksen tai oikeushallinnon piirissä ja toisaalta osana Maanmittauslaitoksen toimintaa useiden vaihtoehtoisen mallien muodossa. Työryhmän on tarkastellut seuraavia mahdollisia kehittämisvaihtoehtoja: 1) nykyisen järjestelmän jatkaminen eli hajautettu ratkaisu, jossa kaikki käräjäoikeudet käsittelevät kirjaamisasioita, 2) keskitetty ratkaisu, jossa asioiden käsittely on keskitetty joihinkin käräjäoikeuksiin, sekä 3) kirjaamisasioiden siirtäminen Maanmittauslaitokselle. Työryhmä on selvittänyt mainittujen vaihtoehtojen puolesta ja vastaan puhuvia perusteita samoin kuin mahdollisen kirjaamistehtävien siirron esteitä, edellytyksiä ja vaikutuksia.
Työryhmän mukaan kirjaamistoimintaan käräjäoikeuksissa ei itsessään liity sen paremmin oikeudellisia kuin menettelyllisiäkään ongelmia. Kirjaamisasioiden käsittelyn tehostaminen käräjäoikeuksissa on mahdollista. Pelkästään kirjaamisoikeudelliset syyt eivät ole peruste siirtää kirjaamisasioita Maanmittauslaitoksen hoidettavaksi. Jos kuitenkin tuomioistuinlaitoksen kehittämisen lähtökohdaksi hyväksytään käräjäoikeuksien toiminnan kohdentaminen yhä selvemmin riita- ja rikosasioiden ratkaisemiseen, kiinteistöjen kirjaamisasioiden siirto Maanmittauslaitokselle tukee tätä tavoitetta. Siirtoa voidaan puoltaa myös tietoteknisten järjestelmien kehittämisen tehokkuudella sekä maantieteellisesti kattavalla asiakaspalveluverkostolla. Siirto tukisi myös Maanmittauslaitoksen tavoitetta keskittää valtion hoitamat kiinteistöjen muodostamista ja rekisteröintiä sekä kirjaamista koskevat asiat saman viranomaisen hoidettavaksi. Tähän ratkaisuun liittyvät henkilöstöjärjestelyt ovat todennäköisesti helpommat kuin käräjäoikeusvaihtoehdoissa. Siirto edellyttää kuitenkin merkittävää yleistä oikeudellista asiantuntemusta omaavan henkilökunnan rekrytoimista ja tähän liittyen Maanmittauslaitoksen ratkaisutoiminnan selkeätä vastuuttamista. Työryhmälle esitettyjen asiantuntijalausuntojen mukaan perustuslaki ei aseta estettä kirjaamisasioiden siirtämiselle Maanmittauslaitokselle.
Työryhmän käsityksen mukaan päätös siitä, pysytetäänkö kiinteistöjen kirjaamisasiat tuomioistuinlaitoksessa vai siirretäänkö ne Maanmittauslaitokselle, on poliittinen ratkaisu siitä, mihin järjestelmän kehittämisen vaatimat resurssit halutaan ohjata.
Työryhmä ei laatinut säädösehdotuksia.

Tallennettuna: