Haku

Viidesluokkalaisten sosiaalisen median käyttö ja siihen liittyvät kokemukset

QR-koodi

Viidesluokkalaisten sosiaalisen median käyttö ja siihen liittyvät kokemukset

Tässä tutkimuksessa tutkittiin peruskoulun 5.-luokkalaisten lasten sosiaalisen median käyttöä. Tutkimuksen avulla selvitettiin miten, missä ja kuinka paljon lapset käyttävät eri sosiaalisen median palveluita. Lisäksi selvitettiin lasten omia, sosiaalisen median käyttöön liittyviä kokemuksia. Tutkimuksen aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka sisälsi kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia kysymyksiä. Tutkimusjoukko koostui 70:stä 5.-luokkalaisesta lapsesta. Kyselylomakkeilla kerättyä kvalitatiivista dataa käsiteltiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.

Kaikki tutkimukseen osallistuneista lapsista käyttivät ainakin yhtä, suurin osa useampaa sosiaalisen median palvelua. Suosituimmat palvelut olivat pikaviestintään käytettävä WhatsApp ja videopalvelu YouTube, joita molempia käytti 97% lapsista. Valtaosa tutkittavista arvioi käyttävänsä 1–3 tuntia päivässä sosiaalisen median parissa, neljä jopa yli 4 tuntia päivässä. Suosituimpia sosiaalisen median käyttötarkoituksia olivat kavereille ja perheelle viestittely, julkisuuden henkilöiden seuraaminen ja kavereiden kanssa pelaaminen.

Suurin osa lasten sosiaaliseen mediaan liittyvistä positiivisista kokemuksista liittyi sieltä löytyvään mielekkääseen sisältöön ja yhteydenpitoon. Yleisimmät sosiaalisen median käyttöön liittyvät ongelmatilanteet olivat keskittymiseen ja nukahtamiseen liittyviä, kun taas kiusaaminen oli yksi harvinaisimmista ongelmista, sillä vain 13% lapsista oli kohdannut sitä sosiaalisessa mediassa, ja hekin vain harvoin.

Tutkimuksen perusteella 5.-luokkalaisten lasten kohdalla aikuisia usein huolestuttavat asiat, kuten kiusaaminen tai lapsille haitallisen sisällön kohtaaminen sosiaalisessa mediassa eivät ole niin yleisiä, kuin usein pelätään. Useammin sosiaalinen media on lapsen väline kanssakäymiselle, sekä lähde ilolle ja positiivisille kokemuksille.

Tallennettuna: