Haku

ETURISTISIDELEIKATTUJEN POTILAIDEN SUUNNITTELEMATTOMAT YHTEYDENOTOT ENNEN LEIKKAUKSEN JÄLKEISTÄ KONTROLLIKÄYNTIÄ JA SUUNNITELLUN KONTROLLIKÄYNNIN MERKITYS JATKOHOIDON KANNALTA

QR-koodi

ETURISTISIDELEIKATTUJEN POTILAIDEN SUUNNITTELEMATTOMAT YHTEYDENOTOT ENNEN LEIKKAUKSEN JÄLKEISTÄ KONTROLLIKÄYNTIÄ JA SUUNNITELLUN KONTROLLIKÄYNNIN MERKITYS JATKOHOIDON KANNALTA

Eturistisiteen korjausleikkauksen jälkeisiä mahdollisia komplikaatioita ovat mm. kipu, infektio, laskimotukos ja keuhkoveritulppa. Myöhäisiä komplikaatioita ovat mm. voiman puutokset, polven epävakaus, uusintarepeämä ja nivelrikko.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää syyt, jotka johtivat eturistisideleikkauksen jälkeistä suunniteltua kontrollikäyntiä edeltävästi hoitoon hakeutumiseen sekä selvittää 2—4 kuukauden kohdalla olevan ortopedin kontrollikäynnin vaikutus hoitolinjan muutoksiin, lisäkuvantamisiin, fysioterapiakäynteihin tai uuteen ortopedin vastaanottokäyntiin Tyks:n kirurgisessa sairaalassa.

Tutkimuksessa haettiin Opera-tietokannasta potilaat, joille oli tehty eturistisiteen korjausleikkaus vuosien 2013—2016 välillä Tyks:n kirurgisessa sairaalassa. Potilasaineisto koostui alkujaan 332 eturistisideleikatusta potilaasta, mutta tutkimusaineistosta poissuljettiin potilaat, joille oli aiemmin tehty eturistisiteen korjausleikkaus tai suunniteltu 2—4 kk jälkikontrollikäynti ei toteutunut. Täten tutkimusaineistoksi saatiin 254 potilasta.

Tutkimuksessa 15,4 %:lla (n=39) oli ennen suunniteltua kontrollia yhteydenotto terveydenhuoltoon. Näistä päivystyskäyntejä oli 43,6 % ja ortopedin vastaanottokäyntejä 25,6 %. Yhteydenottojen syinä olivat mm. kipu 7,9 %:lla, turvotus 5,2 %:lla, kuume 2,4 %:lla, haavainfektio 1,5 %:lla ja polvi-infektio 1,2 %:lla. Kahdella oli laskimotukos ja yhdellä laskimotukoksen lisäksi keuhkoveritulppa.

Eturistisiteen korjausleikkauksen jälkeinen suunniteltu kontrollivastaanottokäynti johti 28,3 %:lla (n=72) jatkokontrollikäyntiin. Näistä sovittuja jatkokontrollivastaanottokäyntejä oli 66,7 %, uusia fysioterapiakäyntejä 30,6 %. Uuden sovitun kontrollikäynnin syynä oli 4,3 %:lla kipu, 2,8 %:lla epävakaus, 1,6 %:lla polven liikevajaus. Syytä ei ollut tiedossa 31,9 %:lla (n=24).

Tutkimus osoitti, että eturistisiteen korjausleikkauksen jälkeen 15 %:lla on yhteydenotto terveydenhuoltoon ennen suunniteltua kontrollikäyntiä. Näistä valtaosa on päivystyskäyntejä. Leikkauksen jälkeen tyypillisin syy suunnittelemattomalle käynnille on kipu (7,9 %). Infektiot ja laskimotukokset ovat harvinaisia. 2—4 kuukauden kontrollikäyntiä voidaan pitää tarpeellisena, koska se johti neljäsosalla (28 %) jatkokontrolliin. Valtaosalla jatkokontrollina oli uusi ortopedin vastaanottokäynti, 30 %:lla oli tarve lisäfysioterapiaan.

Tallennettuna: