Haku

Johdon ohjausjärjestelmät hiljaisen tiedon hallinnan tukena

QR-koodi

Johdon ohjausjärjestelmät hiljaisen tiedon hallinnan tukena

Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä johdon ohjausjärjestelmien ja hiljaisen tiedon hallinnan yhteensovittamisesta. Tarkoituksena on tarkastella, miten erilaiset ohjauskeinot voivat toimia hiljaisen tiedon hallinnan tukena ja millaisten ohjauskeinojen avulla hiljaisen tiedon jakamista voidaan edistää tai hidastaa organisaatiossa. Hiljaisen tiedon merkitys on nostettu esiin monissa tutkimuksissa kilpailukyvyn ja innovaatioiden näkökulmasta. Sen merkitys korostuu erityisesti asiantuntijayrityksissä, joissa työntekijöiden osaaminen ja innovointi ovat toiminnan keskiössä. (Johannessen & Olsen 2011; Hatch & Dyer 2004; Becker & Gerhart 1996.)

Viimeaikaisissa tutkimuksissa (ks. esim. Ditillo 2012; Adler & Chen 2011; Davila, Foster & Oyon 2009; Granlund & Taipaleenmäki 2005) on nostettu esiin, että vaikka johdon ohjausjärjestelmät ovat yksi tutkituimmista aiheista laskentatoimen kentällä, niin niitä ei ole tutkittu vielä riittävän syvällisesti tietointensiivisissä organisaatioissa. Lisäksi johdon ohjausjärjestelmiä on alettu tutkia enenevissä määrin tiedon ja osaamisen hallinnan näkökulmasta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että johdon ohjausjärjestelmien avulla voidaan vaikuttaa tietämyksen ja aineettoman pääoman tehokkaaseen hallintaan tietointensiivisessä toimintaympäristössä (Ditillo 2012; Davila 2000). Lisätutkimukselle on ollut kuitenkin kysyntää (Ditillo 2012; Bhimani & Roberts 2004).

Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu johdon ohjausjärjestelmiä tietointensiivisissä organisaatioissa hiljaisen tiedon hallinnan näkökulmasta. Johdon ohjausjärjestelmiä on tarkasteltu hyödyntäen Merchantin ja Van der Steden (2007) viitekehystä. Tutkimus toteutettiin laadullisena case-tutkimuksena eurooppalaisessa luotonhallinnan alan yrityksessä. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden ja havaintojen avulla sekä hyödyntämällä kohdeorganisaation sisäisiä materiaaleja.

Tutkimustulokset vahvistavat aikaisempien tutkimusten löydöksiä siitä, että johdon ohjausjärjestelmiä voidaan hyödyntää tiedon ja osaamisen hallinnan tukena. Hiljaisen tiedon ulottuvuus tuo uuden haasteen tiedon tunnistamiselle, jolloin olennaista on sellaisten ohjausmuotojen hyödyntäminen, joiden avulla voidaan edistää vuorovaikutusta ja kannustaa yhteisöllisyyteen. Tulokset osoittavat aikaisempien tutkimuksien mukaisesti, että henkilöstö- ja kulttuuriohjauksella on merkittävin rooli. Myös tulos- ja toiminnanohjauksella voidaan tukea hiljaisen tiedon hallintaa, joten kaikkia ohjaus-keinoja tulee tarkastella kokonaisuutena.

Tallennettuna: