Haku

Sukupuoliesitykset seksuaalista häirintää kuvaavissa video-oppimateriaaleissa

QR-koodi

Sukupuoliesitykset seksuaalista häirintää kuvaavissa video-oppimateriaaleissa

Tässä Pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan seksuaalista häirintää kuvaavia video-oppimateriaaleja sukupuolen näkökulmasta. #Metoo-liikkeeseen kietoutuvan tutkimuksen tarkoitus on selvittää, millä tavoin sukupuoli esitetään seksuaalisen häirinnän kohtauksissa. Kyseessä on laadullinen audiovisuaalinen tutkimus, jonka aineisto koostuu 13 seksuaalikasvatusvideosta. Videot on julkaistu verkossa ja ne on suunnattu nuorille.

Tutkimuksen johdannossa esitellään laajemmin seksuaalisen häirinnän ilmiötä. Teoreettisen viitekehyksen ensimmäisessä luvussa puolestaan avataan sukupuolen käsitettä pääosin länsimaisen feministisen tutkimustiedon avulla käsitellen kaksijakoista sukupuolikäsitystä, sukupuolen merkitysrakenteita sekä sukupuolen moninaisuutta. Teoriaosuuden toisessa pääluvussa sen sijaan esitellään eurooppalaisen seksuaalikasvatuksen kehitystä ja nuorten seksuaalikasvatusta. Sukupuolta käsittelevä pääluku antaa työkalut tutkimuksen analyysille, kun taas toisessa pääluvussa ennemmin taustoitetaan seksuaalikasvatuksen ideologiaa ja käytäntöjä. Aineiston analyysi on toteutettu sisällönanalyysia ja representaatioanalyysia yhdistelemällä, ja aineisto on jäsennetty laadullisella luokittelulla.

Seksuaalista häirintää kuvaavien video-oppimateriaalien sukupuoliesitykset luokiteltiin kahteen pääluokkaan: vastinpareista rakentuvaan sukupuoleen sekä joustavasti rakentuvaan sukupuoleen. Valtaosa video-oppimateriaalien sukupuoliesityksistä toisintaa kaksijakoista sukupuolikäsitystä, sillä feminiinitoimijat esitetään videoissa feminiinisinä ja maskuliinitoimijat maskuliinisina ja feminiini- ja maskuliinitoimijat asetetaan vastakkain. Aineistossa on kuitenkin myös seksuaalisen häirinnän kohtauksia, jotka ilmentävät sukupuolen toimijuutta moninaisemmin esimerkiksi kääntämällä valta-asetelman päälaelleen. Ulkonäön näkökulmasta sukupuolen moninaisuutta kuvataan tarkastelluissa videoissa vain vähän.

Tutkimuksen mukaan seksuaalista häirintää kuvaavat video-oppimateriaalit korostavat feminiinistä naisuhriutta ja maskuliinista miestekijyyttä. Tämä toisintaa olemassa olevaa valtasuhdetta ja kaksijakoista sukupuolikäsitystä seksuaalikasvatuksessa, minkä myötä sukupuolet asettuvat heille määrättyihin rooleihin ja ajautuvat herkemmin toimimaan roolinsa mukaisesti. Samalla sukupuolivähemmistöt jäävät ilman representaatiota ja samaistumispintaa.

Tallennettuna: