Lennie ja Ornette improvisoinnin vapautta etsimässä : Lennie Tristanon ja Ornette Colemanin musiikin tarkastelua muusikko-tutkijan näkökulmasta - Perkiömäki, Jari; Perkiömäki, Jari (Sibelius-Akatemia, 1999)
Tiivistelmä: Tässä työssä olen tutkinut kahden free-improvisaation pioneerin, Lennie Tristanon ja Ornette Colemanin musiikkia. Tutkimuksen kohteena on erityisesti näiden muusikoiden melodiakieli. Tutkimuksessa analysoidaan sekä sävellettyjä melodioita että improvisaatioita. Tutkimusnäkökulmani on muusikko-tutkijan näkökulma. Tämä ilmenee tutkimuksen metodiikassa transkription (kuunnellun musiikin nuotintamisen) ja emuloinnin (materiaalin omakohtaisen soittamisen) merkityksen korostumisena. \n\n Sekä Tristano että Coleman ovat jossain määrin kiisteltyjä ja ristiriitaisia hahmoja jazzin historiassa. Työssani olen pyrkinyt selvittämään, oliko Lennie Tristano todella musiikillinen uudistaja ja aikaansa edellä oleva modernisti ja onko Ornette Colemanin musiikin näennäisen naiviuden ja kotikutoisuuden takaa löydettävissä rakenteellisia periaatteita, joita jazzmusiikin opiskelussa ja tutkimuksessa voitaisiin hyödyntää. \n\n Lennie Tristanon sävellysten analyysi osoitti, että Tristano käytti moderneja keinoja erityisesti harmonian alueella jo 40-luvun sävellyksissään Tristanon Line Up -improvisaation (1955) analyysi osoittaa Tristanon käyttäneen melodialinjassaan johdonmukaista side slipping -tekniikkaa melodis-harmonisten jännitteiden luomiseksi. Vaikka Tristano pyrki vaihteluun tahtilajien ja rytmisten painotusten suhteen, hänen rytmiikkansa ja fraseerauksensa ei silti voida katsoa olleen erityisesti aikansa muita jazzmuusikoita edellä. \n\n Ornette Colemanin melodioiden analyysi osoitti, että Colemanin melodiakieli koostuu useista hallitusti käytetyistä elementeistä. Näitä ovat arkaainen countryblues melodiakieli, tonaalisia sointukulkuja ilmentävät bebop-melodiat ja modaaliset asteikkoväreilla operoivat melodiatekniikat. Vaikka Coleman ei tiettävästi ollut kuin välttävästi selvillä länsimaisen musiikin teoriasta, hän kykeni kuitenkin vaistonsa ja sisäisen kuulonsa varassa käyttämään teoriailmiöitä hyväkseen oman omaperäisen taiteensa luomisessa. \n\n Tämän työn tutkimustuloksen merkittävän osan muodostavat myös Tristanon ja Colemanin musiikin nuotinnokset (transkriptiot). Kummaltakin muusikolta on nuotinnettu neljä eri sävellystä tai improvisaatiota.
Keywords: Tristano, Lennie, : 1919-1978; Coleman, Ornette, : 1930-2015; jazz; nuotinnokset; musiikkianalyysi; improvisointi; melodiat; free jazz