Haku

Kiinteistöautomaation tuotteistus ja tuoterunkoarkkitehtuuri

QR-koodi

Kiinteistöautomaation tuotteistus ja tuoterunkoarkkitehtuuri

Building automation system's productization and product line architechture

Uuden tuotteen luominen on yritykselle aina riskialtis projekti. Vaarana on taloudelliset tappiot ja yrityksen toimintafilosofiaan sopimattoman tuotteen suunnitteleminen. Tuotteistaminen täytyy ajatella prosessina, jossa hyödynnetään jatkuvaa arviointia ja kehityksen valvontaa. Kiinteistöautomaatiojärjestelmän tuotteistamisessa täytyy ottaa huomioon millainen on vallitseva markkinatilanne ja miten markkinoille on mahdollista päästä mukaan. Markkinatutkimus on tässä työssä suoritettu haastattelemalla asiantuntijoita ja tutkimalla millaisia tuotteita kilpailevilla yrityksillä on.

Tuotteistamisprosessi on tässä työssä toteutettu innovointiprosessimallin avulla. Malli jakaa tuotekehityksen vaiheisiin ja portteihin. Vaiheissa tapahtuu suorittava työ ja porteilla arvioidaan vaiheissa tehtyjä tuotoksia.

Automaatio vaatii toimiakseen ohjelmiston, joten myös kiinteistöautomaatiojärjestelmän tuotteistaminen on ohjelmistotuotannollinen ongelma. Tehtävänä on mahdollisimman pienellä vaivalla, pystyä tuottamaan asiakkaille räätälöityjä tuotteita.

Tuotannolliseen ongelmaan vastataan hyödyntämällä kiinteistöautomaationjärjestelmän kehittämisessä tuoterunkoarkkitehtuuria, jonka avulla saadaan tulevaisuudessa nopeasti kehitettyä ratkaisuja asiakkaille. Tuoterunkoarkkitehtuurien suurimmat ongelmat ovat tuoterungon muutosten hallinta sekä kokonaisuuden hahmottaminen hallinta. Muutoshallinnan ongelmaan on työssä vastattu rakentamalla tuoterunkoarkkitehtuuri modulaarisista black-box-komponenteista, joita on mahdollista käyttää joustavasti tuoteperheen eri tuotteissa. Kokonaisuuden hahmottamista ja hallintaa on pyritty helpottamaan suunnittelemalla ohjelmointisäännöt ja dokumentoimalla ohjelmointikoodi.

Työn tuloksena saatiin tuotekehitettyä kiinteistöautomaatiojärjestelmälle tuoterunkoarkkitehtuuri. Kehitetty tuote vaatii kuitenkin vielä jatkokehitystä

Tallennettuna: