Haku

Muuttuva väestörakenne -haaste kuntien johtamiselle ja palvelutehtävälle

QR-koodi

Muuttuva väestörakenne -haaste kuntien johtamiselle ja palvelutehtävälle

Väestön ikääntyminen on lähivuosina Suomessa nopeampaa kuin useimmissa muissa maissa. Eliniän pidentyminen johtaa siihen, että väestön ikärakenne muuttuu pysyvästi, työikäinen väestö supistuu ja ikääntyneiden määrä kasvaa. Väestörakennemuutoksessa väestölliset huoltosuhteet heikkenevät ja alueiden väliset erot niin ikärakenteissa, väestönkasvussa kuin myös muuttoliikkeessä tulevat olemaan merkittäviä.

Tutkielmassa tarkastellaan millainen muutos väestörakenteessa tulee lähivuosina tapahtumaan sekä sitä millainen vaikutus muutoksella on kuntien palvelu- ja johtamistehtävään. Tarkastelu kohdentuu kuntien ikääntyvään väestöön. Tutkimusaineisto koostuu väestöennusteista, julkaistuista tutkimuksista, aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta sekä tutkimuksen empiirisestä osuudesta.

Väestön ikärakenteen muuttuminen vaikuttaa vahvasti kuntien toimintaan. Muutos on suuri niin julkisen talouden kestävyydelle kuin myös koko palvelutehtävälle. Ongelmaksi muodostuu kuntien erilainen kyky vastata muutoksen tuomaan haasteeseen. Palvelutarve kasvaa samaan aikaan kun kuntien verotulot heikkenevät väestörakenteen muuttuessa. Näin voimakas väestön ikääntyminen vaikuttaa sekä talouskehitykseen että työllisyyteen. Sillä on mittavia julkistaloudellisia seurauksia ja se tulee muuttamaan hyvinvointijärjestelmän painopisteitä.

Tutkielmassa on haastateltu viiden kunnan tai yhteistoiminta-alueen viranhaltijaa ja tutkimustulokset osoittavat sen, että ikärakenteen muutos tulee olemaan tutkimuskunnissa suuri ja huoltosuhteen heikkeneminen on lähivuosina voimakasta. Väestörakenteen muutos tiedostetaan kunnissa, mutta kuntien varautuminen on vielä vähäistä.  

Miten kunnat selviävät toimintaympäristöjen muutoksista?  Palvelujärjestelmien tulee olla kattavia sekä oikein kohdennettuja. Väestön terveyteen ja toimintakykyyn tulee pyrkiä vaikuttamaan ja ikääntyessä toimintakykyisten vuosien tulisi kasvaa. Kuntien valmistautuessa tulevaan muutokseen strategisen johtamisen tarve kunnissa korostuu. Toimintaympäristöt muuttuvat yhä monimutkaisemmiksi ja muutoksiin on reagoitava, menestyäkseen on hallittava muutosta. Ikärakenteen muutokseen on varauduttava koordinoidusti, laaja-alaisesti ja pitkäjänteisesti.

 

Avainsanat: väestörakenne, palvelujen johtaminen, palvelutarve, strategia, strateginen johtaminen

Tallennettuna: