Haku

Johtajat kuntaliitoksessa

QR-koodi

Johtajat kuntaliitoksessa

Tutkielma käsittelee kuntaliitoksen johtamiseen liittyviä ristiriitoja ja jännitteitä sekä niiden käsittelyä. Tavoitteena oli saada esiin johtajien kokemuksia kuntaliitoksen synnyttämistä ristiriidoista sekä siitä, miten niitä prosessin kuluessa ratkottiin, ja miten johtajat niiden aiheuttamia tuntemuksia käsittelivät. Aineiston keruu ja käsittely pohjasivat teoreettiseen viitekehykseen, jonka pääkäsitteistön muodostivat: johtaminen, muutos ja kokemusmaailma.

Tutkimusmenetelmä oli strukturoitu teemahaastattelu. Haastattelin viittä erään kuntaliitoksen johtamiseen osallistunutta virkamiestä ja luottamushenkilöä. Teemahaastattelulomake oli rakennettu kokemusmaailmaan liittyneiden kolmen teeman varaan: ristiriidat, käsittely ja oppiminen. Lisäksi kysyttiin johtajien yleisestä suhtautumisesta kuntaliitoksiin. Haastattelut suoritettiin maaliskuussa 2007.

Kunnanvaltuutettujen huoli omasta asemastaan, nuoremman ja vanhemman ikäpolven väliset näkemyserot, toisilleen vieraat organisaatiokulttuurit sekä päätösten nostattama kritiikki aiheuttivat merkittävimmät ristiriidat. Varsinainen muutosvastarinta henkilöstön ja kuntalaisten taholta jäi vähäiseksi. Johtajat käsittelivät ristiriitoja keskustelemalla asioista, välttämällä yksitoiskohtaisiin väittelyihin joutumista ja suomalla itselleen omaa aikaa. Luottamus oli tärkeä tekijä kuntaliitoksen onnistumisessa; se ehkäisi ristiriitoja ennalta ja auttoi johtajia jaksamaan työssään. Luottamus rakentui avoimuuden, linjakkuuden ja prosessuaalisen, vuoropuhelun merkitystä korostaneen kuntaliitosstrategian varaan. Myös ulkopuolisen, erimielisyyksiä tasapainottaneen konsultin rooli oli keskeinen. Kuntarakenteen muutokseen ja kunnallisjohtamiseen liittyvinä neuvoina nousivat esiin avoin tiedottaminen, eri intressiryhmät sisältävään vuoropuheluun sitoutuminen ja sopivan konsultin hyödyntäminen. Sisäministeriön käynnistämä PARAS-hanke sai johtajilta sen sijaan paljon arvostelua osakseen; näkemyksenä oli, että ylhäältä päin sanelluilla, muulle kuin kuntien omasta aloitteesta ja yhteisen työssäkäynti- ja asiointialueen luomasta keskinäisriippuvuudesta lähtevillä kuntaliitoksilla on suuri riski epäonnistua. Aidon luottamuksen rakentuminen vaatii paljon työtä ja aikaa, ja liian kiireellisellä aikataululla voidaan pilata paljon.

Avainsanat: kuntaliitokset, johtaminen, konfliktit, coping

Tallennettuna: