Haku

Totuuden tulkitsijat. Feature-kirjoittajat journalistisen totuuden jäljillä

QR-koodi

Totuuden tulkitsijat. Feature-kirjoittajat journalistisen totuuden jäljillä

Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan haastatteluaineiston avulla totuuden käsitettä ja sen toteuttamista journalismissa. Tutkimuksen empiirisen aineiston muodostavat seitsemän feature-kirjoittajan haastattelut.

Totuus mainitaan journalismin oppikirjoissa ja eettisissä ohjeissa journalismin tärkeimpänä päämääränä. Koska totuus on kuitenkin laaja ja määritelmiä pakeneva käsite, journalismin oppikirjat eivät yleensä määrittele, mitä tarkasti ottaen on se totuus, jota toimittaja työssään metsästää. Sen sijaan toimittajia ohjeistetaan pyrkimään esimerkiksi faktuaalisuuteen, objektiivisuuteen tai tasapuolisuuteen.

Tutkielmassa tarkastellaan ensin totuuden lajeja ja määritelmiä filosofiassa ja journalismin historiassa. Sen jälkeen pohditaan yhteiskunnallisten virtausten kuten taloudellisen kilpailun, tarinallisuuden ja mediajulkisuuden vaikutusta journalistiseen totuusvaatimukseen. Lopuksi tutkitaan, miten feature-journalistit ratkaisevat totuuden ongelmia lajityyppinsä sisällä ja käytännön työssään.

Feature on journalismin muoto, jossa kirjoituksen sisältö on koottu periaatteiltaan samanlaisin journalistisin keinoin kuin uutisen sisältö, mutta joka lainaa muotokielensä fiktiolta. Featuren perusominaisuus on artikkelin dramaturgian, rakenteen ja muodon, kunnioittaminen. Tämä muodon korostaminen asettaa omat erityisvaatimuksensa artikkelin totuudelle.

Tutkimuksen tausta-aineistoon kuuluu neljän amerikkalaisen feature-kirjoittajan haastattelut ja tutkimuksen taustalla vaikuttaa amerikkalainen journalismikeskustelu. Haastatellut suomalaiset feature-kirjoittajat on valittu heidän työkokemuksensa ja journalistisen mielipidejohtajuutensa perusteella.

Tutkimuksessa käy ilmi, että journalistisen totuuden taustalla vaikuttaa perustava ristiriita: totuus on päämäärä, jota ei koskaan tavoiteta. Toimittajat ovat tästä tietoisia ja totuuden määrittely ja toteutus journalismissa jäsentyykin jatkuvaksi neuvotteluksi tämän ristiriidan ratkaisemiseksi. Tässä työssä näitä neuvotteluja jäsennetään vastakohtaparien kautta: teoria ja käytäntö, objektiivisuus ja subjektiivisuus, moderni ja postmoderni totuuskäsitys.

Yksi tutkimuksen tulos on, että journalismin lajityyppi on tärkeä totuuden ongelman ratkaisun väline. Feature- ja uutiskirjoittajien pohja totuuden toteutukselle on sama ­ tosiasioiden on oltava oikein ­ mutta pohjalle rakennettu muoto täysin eri. Feature-kirjoittajat ratkaisevat totuuden ongelmaa oman lajityyppinsä keinovalikoimalla: korostamalla auteur-kirjoittajan läsnäoloa, muistuttamalla lukijaa totuuden pakenevasta luonteesta ja lähestymällä totuutta vahvasti subjektiivisena käsitteenä. Uutisen keinovalikoimaa he arvostelevat.

Tutkimuksessa käy myös ilmi, että sekä journalismiyhteisön että yksittäisen toimittajan vaatimukset journalistiselle totuudelle muuttuvat ajasta toiseen. Journalistien käsitykset totuuden yleisistä kriteereistä ovat sekavat: oma käsitys tunnetaan, toisten käsitystä arvaillaan.

Koska luotettavuuden säilyttäminen ja totuudellisuuden vaaliminen nähdään tässä tutkimuksessa journalismin elinehtona kilpailussa uusia tiedonvälityskanavia kuten internetiä vastaan, tutkimuksessa ehdotetaan journalistiyhteisön avointa keskustelua journalistisen totuuden olemuksesta sekä totuuden kriteereistä. Päämääränä voisi olla julkisten ohjeiden luominen. Keskustelu selventäisi sekä toimittajille että yleisölle, millaisilla periaatteilla toimittajayhteisö tai tietty tiedotusväline etsii totuutta ja millä kriteereillä ne määrittelevät väitteensä totuudeksi.

Asiasanat: Totuus, journalismi, feature, nonfiktio, totuudellisuus, objektiivisuus, subjektiivisuus

Tallennettuna: