Haku

Moraali, hyveet ja eettiset normit liikkeenjohdon konsultoinnissa

QR-koodi

Moraali, hyveet ja eettiset normit liikkeenjohdon konsultoinnissa

Liikkeenjohdon konsultointi on asiakasorganisaatiolle toimitettavaa asiantuntijapalvelua, joka pyrkii liikkeenjohdon käytäntöjen parantamiseen. Näihin käytäntöihin on laskettavissa suuri osa organisaatioiden prosesseista. Konsulttien ammattikunnan historia ulottuu noin sadan vuoden päähän. Liikkeenjohdon konsultoinnin volyymi ja merkitys on jatkuvasti lisääntynyt, ja siitä on tullut merkittävä osa nykyaikaisen työelämän asiantuntijarakenteita. Organisaatioiden pirstoutuminen, johtamisen monimutkaistuminen, sekä organisaatioiden tarvitseman asiantuntemuksen hankkimiseen liittyvien kustannusten säätely ovat tärkeimmät seikat, jotka selittävät kehitystä.

Liikkeenjohdon konsultointia leimaavat monet tekijät, jotka nostavat huomion ammatin etiikkaan: Konsulteilla on tärkeä rooli työmaailmaa uudistettaessa, he saavat käyttöönsä luottamuksellista tietoa, ja he toimivat asiakasorganisaatioiden apuna tärkeissä murros- ja kehitysvaiheissa. Ammattiin ei ole virallisia pätevyysvaatimuksia, ja alalletulokynnys on alhainen. Monet myös toimivat konsulttina sivutoimisesti tai vain osan työurastaan. Monet asiallisesti ottaen konsultointia tekevät ammattilaiset eivät samastu konsultiksi, vaan käyttävät muuta ammattinimikettä. Julkisuuteen on myös etenkin Yhdysvalloissa noussut tapahtumia, jotka ovat antaneet aihetta keskusteluun konsulttien etiikasta. Konsultoinnin ammattikäytäntöä leimaava eettinen perusjännite on siinä, että samalla kun se on yksittäistapauksellista asiantuntijapalvelua se voi kehittyä myös laajaksi liiketoiminnaksi, jolle ovat tyypillisiä tuotteistus ja patenttiratkaisut .

Liikkeenjohdon konsultit ovat luoneet kansallisia ammattijärjestöjä ja niille kansainvälisen kattojärjestön. Niiden tehtävänä on vahvistaa liikkeenjohdon konsultoinnin ammattikunnan identiteettiä kiinnittäen mm. huomiota ammatin etiikkaan erityisten ammatillis-eettisten normikokoelmien eli koodien kautta.

Tutkimuksen alkuosassa on analyyttinen kuvaus konsultin ammattikäytännöstä. Sen jälkeen selvitetään, kuinka moraaliset kysymykset ja moraaliset ongelmatilanteet siinä ilmenevät. Liikkeenjohdon konsultoinnin moraalinen haastavuus tulee siitä, että vain konsultti itse tietää, mitkä ovat hänen asiakkaansa ja millaiset niissä meneillään olevat tai menneisyyteen siirtyneet konsultointihankkeet. Tätä asiakassuhteiden kokonaisuutta kutsutaan tutkimuksessa konsultointipositioksi. Tätä positiota tai asetelmaa on konsultilla itsellään moraalinen velvollisuus tulkita ja ohjata, koska kukaan muu ei tunne sitä.

Näiden analyysien pohjalta tulkitaan ammattikunnan eettistä normistoa, ja luodaan käsitys liikkeenjohdon konsultin hyveistä. Päädytään kymmeneen hyveeseen, jotka ovat: 1) liikkeenjohdon konsultin identiteetti, 2) avuliaisuus, 3) riippumattomuus, 4) objektiivisuus, 5) pyyteettömyys, 6) sopimususkollisuus, 7) kompetenssitietoinen joustavuus, 8) prosessuaalinen pidättyvyys, 9) luottamuksen arvoisuus, ja 10) rehellisyys asiakasta kohtaan.

Hyve-eettisen osion ohella tutkimuksessa tulkitaan viittä, vuosiin 1999 - 2005 sijoittuvaa liikkeenjohdon konsulttien ammattikunnan itselleen määrittämää eettistä koodia. Yhteensä tulkittavia eettisiä normeja on n. 30. Ne käsittelevät mm. konsultoinnissa esiin tulevan tiedon luottamuksellisuutta, asiakkaan edun turvaamista, konsultoinnin riippumattomuutta, itsenäisyyttä ja objektiivisuutta, yhteydenpitoa asiakkaan kanssa, ristiriitaisten toimeksiantojen välttämistä, eturistiriitojen välttämistä, sekä konsultin vastuuta oma-aloitteisuuteen eettisissä kysymyksissä. Koodien tulkinta perustuu Aristoteleen käyttämään etiikan tarkastelun dialektiseen menetelmään ja retoriseen päättelyyn, sekä esiin nostettaviin esimerkkitapauksiin.

Tulkinnan yhteydessä itsekin liikkeenjohdon konsulttina toimiva tutkija esittää kymmenen tarkennusta liikkeenjohdon konsulttien eettiseen normistoon. Tarkennukset koskevat mm. eri asiakkaiden edun turvaamisjärjestystä ja konsultin vastuuta oman konsultointipositionsa rakenteesta. Mikäli konsultointipositio on liian tiivis, siihen sisältyy sellaisia asiakassuhteita, jotka ovat vaarassa sekoittua keskenään asiakkaiden etua vaarantavalla tavalla.

Tallennettuna: