Haku

IBD-sairaudet ja toimijuus blogiteksteissä

QR-koodi

IBD-sairaudet ja toimijuus blogiteksteissä

Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin millaista toimijuuden diskurssia tulehduksellisia suolistosairauksia, eli IBD-sairauksia (inflammatory bowel disease) sairastavat tuottavat blogikirjoituksissaan. Työn aineisto koostuu 30 blogikirjoituksesta, joissa kirjoittajat käsittelevät erilaisia aiheita IBD:tä sairastavan näkökulmasta. Analysoin aineistoa laadullisin menetelmin käyttäen diskurssianalyysia.

IBD-sairauksia ovat Crohnin tauti, haavainen koliitti (colitis ulcerosa) ja välimuotoinen koliitti (IBDU). Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti, erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. Sairauksien syntymekanismia ei toistaiseksi tunneta, eikä sairauksille ole löytynyt parantavaa hoitoa. Tulehduksellisia suolistosairauksia esiintyy erityisesti kehittyvissä maissa ja niiden yhteys elintasoon tiedostetaan. IBD:tä sairastavia on tällä hetkellä Suomessa Kelan rekisterissä noin 46 000 ja vuosittain diagnosoidaan noin 2000 uutta tapausta. IBD-sairauksien vaikutus elämään vaihtelee lähes huomaamattomista, elämää suuresti rajaaviin vaikutuksiin. Sairauksille on myös tyypillistä, että taudinkuva, eli taudin ilmeneminen ja oireilu, vaihtelee.

Toimijuudella viitataan yksilön mahdollisuuksiin päätöksenteon sekä niiden toteuttamisen suhteen. Yhteiskuntatieteissä on myös perinteiseen tapaan pohdittu yksilön ja yhteiskunnan välistä suhdetta. Terveydenhuollon piirissä yhteiskunnan rakenteelliset muutokset ohjaavat ihmisiä yhä enenevissä määrin olemaan tietoisia toimijoita ja asiakkaita. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu Jyrki Jyrkämän toimijuuden modaliteettien ympärille, jossa toimijuus muodostuu, muokkaantuu ja rakentuu uudelleen erillisten modaliteettien yhteen kietoutuneena kokonaisuutena. Toimijuuden modaliteetteja on kuusi kappaletta ja ne ovat kyetä, täytyä, voida, tuntea, haluta ja osata.

Aineiston analyysin perusteella IBD:tä sairastavien toimijuus ilmeni kirjoittajien tuottamissa diskursseissa moniulotteisesti, jakautuen kuitenkin kahteen päädiskurssiin, joita olivat toimijuutta edistävät diskurssit ja toimijuutta heikentävät diskurssit. Toimijuutta edistävissä diskursseissa korostuivat sairautta sairastavan kerryttämä asiantuntijuus ja avoimuus sairaudesta, jotka hyödyttivät ja edistivät ennen kaikkea heidän omaa toimijuuttaan, mutta jota jakamalla toivottiin myös muiden saavan apua. Toimijuutta heikentävät diskurssit liittyivät erilaisiin pakkoihin ja tunteisiin sekä sairauden että tilanteiden arvaamattomuuteen ja kontrolloimattomuuteen. Myös erilaisissa ympäristöissä toimiminen ja sosiaaliset kohtaamiset esiintyivät toimijuutta heikentävissä diskursseissa. Jako kahteen päädiskurssiin ei kuitenkaan ollut muuttumaton vaan toimijuutta koskevat diskurssit olivat ajallisia, tilanteisia ja muuttuvia.

Tallennettuna: