Haku

LSVT-menetelmän variaatiot Parkinsonin taudin puheen ja äänen kuntoutuksessa : Kirjallisuuskatsaus

QR-koodi

LSVT-menetelmän variaatiot Parkinsonin taudin puheen ja äänen kuntoutuksessa : Kirjallisuuskatsaus

Tässä työssä tutkittiin Lee Silverman Voice Treatment (LSVT LOUD) -äänikuntoutusmenetelmän erilaisia variaatioita sekä niiden vaikutusta Parkinson-potilaiden äänenvoimakkuuteen. Menetelmänä oli kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka heikentää potilaan motorista toimintaa. Raajojen liikkeiden ohella heikkenevät myös puhe ja ääni, mikä vaikeuttaa potilaan kykyä kommunikoida muiden ihmisten kanssa. LSVT-menetelmä on kehitetty Parkinsonin taudin puhe- ja ääniongelmien kuntouttamiseen, ja sen on todettu parantavan äänenvoimakkuutta. Puheterapiaa on kuitenkin vaikeaa saada, joten vaihtoehtoiset kuntoutusmenetelmät voivat lisätä kuntoutusmahdollisuuksia. Tämän tutkielman tutkimuskysymykset olivat: 1) Millaisia erilaisia LSVT-äänikuntoutuksen muotoja on tutkittu Parkinson-potilailla? 2) Parantavatko erilaiset LSVT-menetelmät äänen voimakkuutta Parkinson-potilailla?

Kirjallisuuskatsaus tehtiin Tampereen yliopiston Andor-tietokantahaun avulla kansainvälisten artikkelien joukosta tietokantoja rajaamatta. Hakutuloksista sivuutettiin kaikki artikkelit, joissa ei käsitelty Parkinson-potilaiden puheen tai äänen kuntoutusta jonkin perinteisestä poikkeavan LSVT-menetelmän avulla. Lisäksi pois rajattiin muulla kuin englannin kielellä kirjoitetut artikkelit, artikkelit, joista ei ollut saatavilla kokonaista tekstiä Tampereen korkeakouluyhteisön kautta sekä syväaivostimulaattorin saaneita potilaita koskevat tutkimukset.

Katsaukseen valikoitui 10 eri tasoista tieteellistä artikkelia, jotka jaoteltiin esiin tulleiden päälinjojen mukaan viiteen ryhmään: LSVT-etäkuntoutus (6 kpl), LSVT-ryhmäkuntoutus (2 kpl), muu teknologia-avusteisuus kuin etäkuntoutus (LSVT Companion, 1 kpl) sekä pidennetty LSVT (LSVT-X, 1 kpl). Kaikissa artikkeleissa raportoitiin äänenvoimakkuuden kasvaneen äänenpainetasona (SPL) mitattuna tilastollisesti merkitsevästi. Useimmissa artikkeleissa raportoidut äänenvoimakkuuden muutokset olivat saman suuntaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa perinteisestä LSVT LOUD -kuntoutuksesta saadut tulokset.

Tallennettuna: