Haku

Ammatillisten opettajien yhteistyö - Tiimityötä ja kokeiluja muuttuvassa toimintaympäristössä

QR-koodi

Ammatillisten opettajien yhteistyö - Tiimityötä ja kokeiluja muuttuvassa toimintaympäristössä

Tämän laadullisen tapaustutkimuksen tavoitteena oli tarkastella moniammatillisten opettajatiimien yhteistyötä ammatillisessa koulutusorganisaatiossa. Yhteistyötä tarkasteltiin tiimityön näkökulmasta pyrkien selvittämään opettajien tiimityötä edesauttavia ja haastavia tekijöitä sekä opettajakulttuurien ilmenemistä tiimien toiminnassa. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin koulutusorganisaatiossa toteutetun kehittämiskokeilun aikaansaannoksia ja merkitystä tiimien toiminnalle. Kehittämiskokeilun tarkoituksena oli kannustaa tiimejä tunnistamaan toiminnassaan olosuhteita, toimintatapoja ja keinoja, joilla vahvistaa tiimin osaamista, tehokkuutta, tulostavoitteita ja hyvinvointia muuttuvassa ympäristössä.

Tutkimuksen teoriaosuudessa tiimityön käsitettä ja edellytyksiä tarkasteltiin organisaatiokirjallisuuden pohjalta, jonka jälkeen tiimityön tarkastelua syvennettiin koulutusorganisaatioiden ja opettajuuden kontekstiin. Toimintaympäristön muutosten myötä yhteistyöhön pohjautuvat toimintatavat ovat kasvattaneet merkitystään koulutuksen kentällä, ja opettajien yhteistyö näyttäytyy moniselitteisenä ilmiönä. Tätä havainnollistivat tutkimuksen keskeiset teoreettiset näkökulmat, jotka liittyivät aikaisempaan opettajien yhteistyötä koskevaan kirjallisuuteen ja tutkimukseen, opettajakulttuureihin, oppiviin organisaatioihin ja ammatillisiin oppimisyhteisöihin.

Tutkimuksen kohderyhmän muodostivat koulutusorganisaation kehittämiskokeiluun osallistuneiden tiimien tiimivastaavat. Aineistonkeruumenetelmänä hyödynnettiin teemahaastattelua, ja aineisto kerättiin toukokuussa 2019 haastattelemalla kuutta tiimivastaavaa. Kerätty aineisto analysoitiin tutkimuskysymyksestä riippuen aineistolähtöisellä ja teoriaohjaavalla sisällönanalyysilla.

Tutkimuksen tulosten perusteella opettajien tiimityöhön vaikuttivat yhteiseen aikaan ja tilaan liittyvät näkökulmat, esimiestyö, tiimin tavoitteet ja päämäärät, vastuun jakaantuminen ja kantaminen, tiimin vuorovaikutus ja ilmapiiri sekä ajankohtaiset muutokset. Nämä tekijät näyttäytyivät tiimeissä eri tavoin, ja pitivät tiimistä riippuen sisällään sekä työskentelyä edesauttavia että haastavia elementtejä. Tiimityön kulttuuriset piirteet nousivat esiin tiimityön muodostumisen ja kehittymisen, organisaation roolin, individualistisen opettajakulttuurin ja kehittyneiden yhteistyökulttuurien piirteiden kautta, jotka osaltaan vaikuttivat tiimityön toteutumiseen koulutusorganisaatiossa. Kehittyneiden yhteistyön muotojen ohella vanhat ja perinteiset toiminta- ja ajattelutavat olivat läsnä tiimien arjessa, ja tulosten perusteella kulttuurinen muutos nähtiin monelta osin hitaana ja aikaa vievänä sen edellyttäessä uusia asenteita ja toimintatapoja.

Koulutusorganisaatiossa toteutettu kehittämiskokeilu näyttäytyi tulosten perusteella yhdenlaisena kokeilukulttuurin virittäjänä sen herätellessä tiimejä omien toimintatapojen tunnistamiseen ja kehittämiseen. Kehittämiskokeilun myötä tiimit saivat ideoiduksi ja toteutetuksi arkea, koulutusalaa ja yhdessä tekemistä edistäviä kokeiluja, vaikka kehittämiskokeilun merkityksen koettiin jääneen osalla tiimeistä odotettua pienemmäksi. Rohkaisu vanhojen tapojen kyseenalaistamiseen ja uuden kokeilemiseen näyttäytyvät jatkossakin mahdollisuutena kehittää sekä sujuvampaa yhteistyötä että tehokkaampaa ja laadukkaampaa opetusta koulutusorganisaatiossa. Keskeiseksi nousee myös kollegiaalisen ilmapiirin ja jaetun johtajuuden vahvistaminen. Sen sijaan kiire, jatkuva muutos sekä kohtaamisten, resurssien ja ajan puute ovat tutkimuksen perusteella todennäköisiä rajoittamaan oppimisen ja kehittämisen mahdollistavan tilan juurtumista osaksi arkea.

Tallennettuna: