Haku

Maakuntien sosiaali- ja terveysalan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan uudelleenjärjestäytyminen - case : Pirkanmaa ja Tampereen yliopisto

QR-koodi

Maakuntien sosiaali- ja terveysalan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan uudelleenjärjestäytyminen - case : Pirkanmaa ja Tampereen yliopisto

Sote- ja maakuntauudistus on yksi aikamme merkittävimmistä julkisen sektorin reformeista. Maakuntien tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) uudelleenjärjestäytyminen on kuitenkin jäänyt uudistuksessa varsin vähälle huomiolle. Tässä tutkielmassa argumentoidaan TKI-toiminnalla ja yliopistoilla olevan merkittävä rooli osana tulevien maakuntien kilpailukykyä. Aihepiiriä tarkastellaan tutkielmassa tapausesimerkin kautta. Tapausesimerkiksi valikoitui Pirkanmaa ja Tampereen yliopisto.

Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millainen innovaatiotoiminnan potentiaali piilee sote-alan TKI-toiminnan uudelleenjärjestäytymisen ja Tampere3-hankkeen myötä muodostuvan uuden Tampereen yliopiston välillä.

Tutkielmassa pyrittiin kvalitatiivisen tutkimusotteen kautta kokonaisvaltaiseen ja syväluotaavaan tiedon hankintaan. Tutkimusstrategiaksi valikoitui tapaustutkimuksellinen ote. Empiirinen aineisto rakentui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tilaamasta selvityksestä ja puolistrukturoitujen asiantuntijahaastatteluiden muodostamasta kokonaisuudesta. STM:n tilaama selvitys koskee uusien maakuntien sosiaali- ja terveysalan TKI-toimintojen uudelleenjärjestäytymistä ja se on osa valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoimintaa (VNTEAS). Tutkielmaa varten tehdyt haastattelut analysoitiin teemoitellen ja tutkielman johtopäätökset tehtiin teoreettisen ja empiirisen aineiston välisestä tulkinnasta.

Tutkielma osoittaa, että Tampereen yliopiston asema on innovaatiotoimijana hyvin keskeinen ja tämän aseman voidaan odottaa vain vahvistuvan jatkossa. Tulevan Tampere3 -korkeakouluyhteistyön myötä Tampereen yliopiston asema innovaatiotoimijana tulee muotoutumaan uusilla tavoilla, joiden kautta eri korkeakoulujen vahvuusalueet pystytään yhdistämään yhden toimijan alaisuuteen. Yhteistyö monipuolistuu ja uusi yliopisto on entistä enemmän eri toimijoiden, kuten kansalaisten ja yritysten, kanssa tekemisissä. Uuden yliopiston kannalta kriittistä on kuitenkin laatia selkeät strategiset tavoitteet sen harjoittamalle sote-alan innovaatiotoiminnalle.

Tutkielma puoltaa yliopistojen asettamista innovaatiopolitiikan keskiöön ja strategisen innovaatiopolitiikan tarvetta myös uusissa maakunnissa. Lisäksi se havainnollistaa TKI-toiminnan merkitystä uusissa maakunnissa aikana, jolloin valmistelutyö on vielä käynnissä ja asioihin voidaan vaikuttaa.

Tallennettuna: