Haku

Polyamiinien merkitys syövän hajussa - solumalleja hyödyntävä tutkimus

QR-koodi

Polyamiinien merkitys syövän hajussa - solumalleja hyödyntävä tutkimus

Tässä tutkimuksessa selvitettiin polyamiinien roolia syövälle ominaisen hajuprofiilin tuottajana, ja kuinka tätä tietoa voitaisiin hyödyntää eturauhassyövän diagnosoimisessa. Polyamiinit ovat solun tuottamia haihtuvia yhdisteitä, joita aktiivisesti jakautuva solu tarvitsee lisääntymiseen ja kasvuun. Eturauhassyöpäsolut (LNCaP) altistettiin synteettiselle polyamiinianalogille, N1,N11-dietyylinorspermiinille (DENSpm), jonka tiedettiin aiheuttavan polyamiinien eritystä solusta ulos, viljelynesteeseen. DENSpm:llä tiedettiin myös olevan sytotoksisia ominaisuuksia. Vertailemalla solunäytteiden ja niiden viljelynesteiden hajuprofiileja toisiinsa, pyrittiin osoittamaan kohonnut polyamiinipitoisuus eturauhassyöpäsoluissa. Rinnakkaisina näytteinä eturauhassyöpäsoluille verrattiin eturauhasen tervettä liikakasvua (EP-156T). Hajuprofiilien tunnistamiseen käytettiin kaupallista kaasuanalysaattoria, sekä matemaattista analyysia.

DENSpm aiheutti tutkittavissa eturauhassyöpäsoluissa voimakkaampia sytotoksisia muutoksia kuin oli osattu ennakoida. Eturauhassyöpäsolujen ja viljelynesteen hajuprofiilin muutoksia ei voitu tulkita polyamiinien aiheuttamiksi, sillä DENSpm ei oletetulla tavalla aiheuttanut polyamiinien ulospumppausta solusta. Kaasuanalysaattori kuitenkin kykeni erottelemaan eturauhassyöpäsolut ja eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun solut toisistaan erinomaisella tarkkuudella.

Tallennettuna: