Haku

Yritys X:n kannattavuuden analyysi

QR-koodi

Yritys X:n kannattavuuden analyysi

Opinnäytetyön tavoite oli selvittää Yritys X:n kannattavuuden kehityssuuntaa vuosien 2013 ja 2016 välillä tilinpäätöstietojen perusteella. Tutkimuksen tutkimusongelmana oli toimeksiantajan tietämättömyys kannattavuuden seuraamisen mahdollisuuksista ja kan-nattavuuden tasosta vertailuvuoden aikana. Tarkoituksena oli myös yrityksen tunnusluku-jen vertailu samalla toimialalla toimivien yrityksien taloudelliseen tilastotietoon. Samalla pyrittiin ehdottamaan yritykselle toimenpiteitä, joiden avulla se pystyisi parantamaan kan-nattavuutta.

Tutkimus suoritettiin laadullisella case-tutkimuksella. Tutkimuksen teoriaosuudessa esite-tään yrityksen sisäinen ja ulkoinen laskentatoimi, mikroyrityksen tilinpäätöksen rakenne, kannattavuuden tunnusluvut, katetuottolaskenta sisäisen laskentatoimen osana sekä keskeiset kannattavuuden parantamisen keinot. Tutkimusaineistona käytettiin yrityksen tilipäätöksiä vuosilta 2013–2016. Kannattavuuden analyysi toteutettiin käyttämällä tun-nuslukuanalyysiä ja katetuottolaskentaa. Tilinpäätöstietojen oikaisu sekä tunnuslukujen laskenta tehtiin Excel-ohjelma hyödyntäen.

Tutkimuksen perusteella Yritys X:n liikevaihto on laskenut 14,6 prosenttiyksikköä vertailu-vuoden aikana. Siitä huolimatta kannattavuuden tunnusluvut ovat kehittyneet positiivi-sesti ja kasvaneet keskimäärin 2 prosenttiyksikköä tutkitulla ajanjaksolla kustannuksien alentamisen myötä. Analyysissä todettiin, että Yritys X on pystynyt vähentämään sekä muuttuvia että kiinteitä kustannuksia vertailuvuoden aikana muuttamalla sopimusehtoja tavaratoimittajien ja vuokranantajan kanssa. Siitä huolimatta yrityksen kannattavuus pide-tään heikkona kauppatieteellisen teorian näkökulmasta. Yrityksen kannattavuuden mittarit ovat 0,4–2,5 prosenttiyksikköä heikompia toimialan keskiarvoihin verrattuna.

Kannattavuuden parantamisen keinoina ehdotetaan liiketoiminnan muiden kulujen alen-tamista, markkinoinnin panostamista, tuotevalikoiman laajentamista, liiketoiminnan digita-lisaation tason nousemista, hävikin seurantaa sekä tavaratoimittajien hintatasojen tarkas-telua. Opinnäytetyön tuotoksena on kannattavuuden mittareiden laskeva Excel-kaava, joka jää yrityksen käyttöön.

Tallennettuna: