Haku

Ikääntyneet ja teknofobia : koulutuksen vaikutus ikääntyneiden kokemaan teknofobiaan Turun kaupunginkirjaston Omakirjasto-hankkeessa

QR-koodi

Ikääntyneet ja teknofobia : koulutuksen vaikutus ikääntyneiden kokemaan teknofobiaan Turun kaupunginkirjaston Omakirjasto-hankkeessa

Opinnäytteessä tutkitaan Turun kaupunginkirjaston digitaalisten kulttuuripalveluiden tarjottimen, Omakirjaston, pilottiasiakkaiden tuen tarvetta. Tuen tarvetta lähestytään tutkimalla kulttuuripalveluiden roolia osana sote-alaa, tietokoneiden käytön esteiden ylittämistä, ja pilottiasiakkaiden teknofobian kokemuksen muutosta.

Kulttuuripalveluita osana sote-palveluja tarkastellaan käsittelemällä kirjaston kotipalvelua, ikääntyneiden kulutuksen muutosta ja pohtimalla ikääntyneiden toimijuuden kulttuurisia malleja. Tietokoneiden käytön esteitä ikääntyneillä eli digitaalista harmaata kuilua ja sen ylittämistä selvitetään tutkimuskirjallisuuskatsauksella ja tilastoilla. Pilottiasiakkaiden teknofobian muutosta tutkitaan kuuden väitteen sarjasta koostuvalla testillä. Teknofobia tarkoittaa fyysisten, kulttuuristen ja psykologisten käytön esteiden muodostaman kokonaisuuden subjektiivista kokemista ahdistuksena, epämukavuutena tai pelkona. Pilottiasiakkaat myös haastateltiin.

Harmaan digitaalisen kuilun synty ja kaventuminen riippuvat käyttäjän kyvyistä, asenteista ja käyttöympäristöstä. Kuilun madaltaminen tekee digitaalisista kulttuuripalveluista saavutettavampia. Osallistuminen taiteisiin tukee ikääntyneen toimijuutta, joka heijastuu myönteisesti muuhunkin hoivan tarpeeseen. Näkemys kulttuurihyvinvoinnista avaa kulttuuri- ja sote-aloille yhteisen käsitteellisen ja toiminnallisen kentän, joka on luonteva paikka modernille kirjastolle.

Tutkimusjakson aikana teknofobia lieveni osalla käyttäjistä, osalla voimistui. Kokonaisuutena teknofobian taso pilottiryhmässä voimistui. Teknofobia muutti muotoaan siten, että pilottiryhmän kokemus taidoista, itseluottamuksesta ja rentoudesta voimistui. Käytön ongelmat vähenivät, mutta huonontunut käsitys itsestä oppijana sekä oppimiseen liittyvä epävarmuuden kokemus voimistivat teknofobiaa. Käyttöympäristön olisi tunnistettava ja mahdollistettava käyttäjien oppimiseen liittyvien ristiriitaisten emootioiden ja motivaatioiden kontrollistrategioita.

Tallennettuna: