Haku

Novapoint Iris -järjestelmän aineistojen päivitysprosessin kehittäminen ja hyödyntäminen kaupunkimallissa

QR-koodi

Novapoint Iris -järjestelmän aineistojen päivitysprosessin kehittäminen ja hyödyntäminen kaupunkimallissa

Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Novapoint Iris -infraomaisuuden hallintajärjestelmän (jäljempänä Iris -järjestelmä) aineiston päivittämisen prosessia sekä tuoda esilleIris-järjestelmässä olevan aineiston päivittämiseen liittyviä ongelmia. Tavoitteena oli myös tutkia kaupunkimallin tarpeiden ja Iris -järjestelmän tietojen yhteensovittamista sekä Iris -järjestelmän soveltamista aluerakennuttamisen hallinnassa.

Iris -järjestelmä on infraomaisuuden hallintajärjestelmä. Järjestelmällä hallitaan katuihin, yleisiin alueisiin, puistoihin, viheralueisiin ja satamiin liittyviä tietoja. Järjestelmän avulla voidaan tehdä kunnossapito- ja hoitotoimenpiteiden suunnittelua, seurantaa ja raportointia.

Opinnäytetyössä tutkittiin Iris -järjestelmän päivitysprosessia perehtymällä päivitysprosessin eri aineistoihin ja vaiheisiin. Päivitysprosessin analysoinnin avuksi haastateltiin Iris -käyttäjiä ja kerättiin tutkimusaineistoa Webropol -kyselyn avulla. Päivitysprosessin avuksi tehtiin liitteenä olevat käyttöohjeet aineiston päivittämisestä erilaisissa tapauksissa. Kaupunkimallin tarpeiden ja Iris -järjestelmän tietojen yhteensovittamista tutkittiin laatimalla esimerkki kaupunkimallista. Iris -järjestelmän hyödyntämistä aluerakennuttamisen hallinnassa tutkittiin Tampereen kaupungin Vuores -hankkeen avulla.

Päivitysprosessia analysoimalla huomattiin, että toimivan ja kustannustehokkaan prosessin luovat sen käyttäjät. Järjestelmien sujuva yhteiskäyttö vaatii erityisesti tilaajaorganisaatioiden osaamista ja tahtoa.

Iris -järjestelmän käytettävyyttä aluerakennuttamisen hallinnassa voitaisiin hyödyntää Vuores -hankkeessa. Vielä enemmän hyötyä aluerakennuttamisen hallinnan näkökulmaan toisi se, että järjestelmään vietäisiin sekä suunnitelmat että ylläpidon tiedot.

Iris -aineisto soveltuu kaupunkimallin lähtöaineistoksi ja tuo kaupunkimalliin lisäinformaatiota hoito- ja kunnossapitotietojen muodossa. Tulevaisuuden kaupunkimallissa erilaisten järjestelmien tiedot on yhdistetty ja kaupunkimallia voidaan hyödyntää niin suunnittelussa, rakentamisen aikana kuin ylläpidossakin. Järjestelmien sujuva yhteiskäyttö vaatii erityisesti tilaajaorganisaatioiden osaamista. Mitä tehokkaammin järjestelmiä käytetään ja kehitetään, sitä kustannustehokkaampaa hankkeiden läpivieminen on.

Tallennettuna: