Haku

Kaivantoturvallisuus työmaalla

QR-koodi

Kaivantoturvallisuus työmaalla

Opinnäytetyö käsittelee infra-alan työmaiden kaivantojen turvallisuutta. Se tehtiin opinnäytetyöntekijän omasta mielenkiinnosta, ja se pohjautuu (tekijän) kesätyökokemuksiin. Työssä kiinnitettiin huomiota eri osapuolien vastuuseen ja tehtäviin sekä vaara aiheuttaviin tekijöihin. Sortumat ja kaivantoon putoamiset ovat yleisiä vakavaa vaaraa ja vahinkoa aiheuttavia tapahtumia kaivantotöissä.

Valtioneuvoston asetuksessa 205/2009 on kaivantojen turvallisuutta koskevia säädöksiä. Niistä löytyy vaatimus reunojen riittävälle luiskaamiselle ja tuennalle. Kaivannoille löytyy myös Rakennusinsinööriliiton Kaivanto-ohje-julkaisusta 263-2012 vakavuusluokat tavanomainen, vaativa ja erittäin vaativa. Vastuu lainsäädännöstä ja ohjeiden noudattamisesta on rakennuttajilla, suunnittelijoilla, päätoteuttajalla, urakoitsijalla, työnantajalla, työnjohtajalla ja jopa käytännön työntekijällä.

Kaivantotyön suunnittelu ja valmistelu pitää tehdä huolellisesti ja tarkasti. Työturvallisuudessa on huomioitava kaivantojen rakentamisen ja myös siellä tehtävien asennus- ja täyttötöiden turvallisuus. Ne liittyvät usein suunniteltaviin pohja- ja kantaviin rakenteisiin. Suunnittelussa tarvitaan myös geoteknistä osaamista, joka auttaa kaivantojen sortumavaaran huomioinnissa ja turvallisuudessa. Työturvallisuutta on mahdollista lisätä myös koneohjauksella. Koneohjauksessa ohjaamosta ei tarvitse poistua niin usein mittaamaan muotoiltavan alueen korkotasoa, jolloin poistumisesta aiheutuvat kaivannot on mahdollista luiskata koneohjauksen avulla tarkemmin suunniteltuun kaltevuuteen. Tällä tavalla sortumavaara pienenee työn toteutuksessa.

Kaivantojen turvallisuuden parantamiseen liittyy myös mahdollisten riskien havainnointi ja tunnistaminen. Maa- ja vesirakennustyömaiden turvallisuustason arviointimenetelmä perustuu silmämääräiseen havainnointiin ja on hyväksytty menetelmä lakisääteisen työmaan viikkotarkastuksessa. Infra-alalla rakennushankkeen kaikkien osapuolien täytyy olla tietoisia kaivuutöiden aiheuttamista vaaratekijöistä, ja huolehtia omalta osaltaan toiminnan aiheuttamista riskeistä. Jokainen osapuoli pystyy omalta osaltaan vaikuttamaan kaivuutöiden tuvallisuuteen.

Tallennettuna: