Haku

Pk-yrityksen budjetoinnin kehittäminen ja tulevaisuus

QR-koodi

Pk-yrityksen budjetoinnin kehittäminen ja tulevaisuus

Budjetointi on tärkeä työkalu yrityksen talouden johtamiseen ja suunnittelemiseen. Se määritellään rahalliseksi toimintasuunnitelmaksi. Valitettavasti vain osa pk-yrityksistä hyödyntää budjetteja. Nämä yritykset luovat usein staattisen, historiatietoon perustuvan budjetin, joka ei sovellu parhaalla mahdollisella tavalla nykypäivän toimintaympäristöön. Pk-yrityksellä on nykypäivänä ja tulevaisuudessa paljon eri vaihtoehtoja budjetoinnin kehittämiseen. Teknologia mahdollistaa tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämisen budjetoinnissa. Beyond Budgeting -malli edustaa nykypäivän toimintaympäristöön sopivaa johtamisfilosofiaa, joka keskittyy budjetoinnin luomien epäkohtien korjaamiseen.

Tämän opinnäytetyön toimeksiantaja oli suomalainen pieni tai keskisuuri ohjelmistoyritys, jonka budjetointi edusti tyypillisen pk-yrityksen toimintatapoja. Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää mitä budjetointi on, miten kehittää sitä ja minkälainen sen tulevaisuus on. Tarkoituksena oli kehittää toimeksiantajayrityksen budjetointia aidosti hyödyttävällä tavalla. Budjetointia kehitettiin luomalla toimeksiantajayritykselle rullaava myyntibudjetoinnin työkalu. Lisäksi opinnäytetyössä tutkittiin Beyond Budgeting -mallin käyttöönottoa ja ehdotettiin tapoja, jolla kehittää budjetointia jatkossa.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsiteltiin budjetoinnin perusteita, siihen kohdistuvaa kritiikkiä ja sen kehittämissuuntia. Pk-yritysten budjetoinnin nykytilannetta tutkittiin haastattelemalla kahta asiantuntijaa. Toimeksiantajayrityksen budjetointitarpeita ja -puutteita tutkittiin vapaamuotoisilla teemahaastatteluilla. Näitä haastatteluita toteutettiin yhteensä kolme kappaletta. Haastattelujen perusteella laadittiin budjetointityökalu ja keinot, joilla kehittää budjetointia pidemmälle.

Opinnäytetyön välitön tuotos oli rullaava myyntibudjetoinnin työkalu. Tämä työkalu on Excel-työkirja, joka on integroitu toimeksiantajayrityksen toimintatapoihin. Se sisältää myös staattisen budjetin, jotta rullaavaan budjetointiin olisi mahdollisimman helppo siirtyä. Työkalu otettiin vastaan toimeksiantajayrityksessä positiivisesti. Se on otettu käyttöön vuonna 2020.

Opinnäytetyön tuotosta voi kehittää jatkossa pidemmälle. Sen automatisointi, visuaalisen ilmeen kehittäminen ja ennustamistyökalujen laajentaminen olisivat toimeksiantajayritykselle hyödyksi. Yrityksen budjetointia voisi yleisesti kehittää hyödyntämällä tekoälyä tai muuttamalla johtamisfilosofiaa Beyond Budgeting -aatteen mukaiseksi.

Tallennettuna: