Haku

Omakohtaisuus, tutkivuus ja dialogisuus : Käsitteiden ymmärryksestä pedagogisiin kokeiluihin

QR-koodi

Omakohtaisuus, tutkivuus ja dialogisuus : Käsitteiden ymmärryksestä pedagogisiin kokeiluihin

Kehittämishankkeessa tutkittiin sitä, mitä periaatteet omakohtaisuus, tutkivuus ja dialogisuus pedagogiikassa tarkoittavat, miten ne toteutuvat Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen Kotoutuminen ja monikultturisuus -koulutusalalla (Kotomo) ja miten näitä periaatteita voisi toteuttaa nykyistä paremmin opetuksessa, tuntisuunnitelmissa ja myös parityöskentelyssä. Viitekehyksenä kehittämishankkeessamme toimi Timo Laineen ja Anita Malisen toimittama teos Elävä peilisali (2009).

Hanketyössä tehtiin aihepiiri- ja tuntisuunnitelmia Kotomon opettajatiimien käyttämien oppilaitoskohtaisten opetussuunnitelmien teemoihin. Suunnitelmat laadittiin niiden tarpeiden pohjalta, joita Kotomon tiimien kouluttajilta ja koulutuspäälliköiltä nousi esiin. Heidän kanssaan käytiin jatkuvaa keskustelua kehittämishankkeen toteuttamisen aikana. Monentasoiset dialogit muodostivat rungon suunnittelutyölle ja siitä etenimme lopullisiin aihevalintoihin.

Raportin osiksi aihevalintojen myötä muodostuivat dialogissa toistemme ja työtoveriemme kanssa osiot oppimaan oppiminen, oppimispäiväkirja sekä kulttuuri. Suunnitelmissa ja kokeiluissa kiinnitettiin omakohtaisuuden, tutkivuuden ja dialogisuuden lisäksi huomiota vaihtoehtoisiin ja opetusta uudistaviin opetusmenetelmiin. Kehittämishankkeen aikana tuntisuunnitelmia kokeiltiin normaalissa opetustyössä.

Periaatteet omakohtaistuminen, tutkivuus ja dialogi ovat monella tapaa päällekkäisiä ja toisiaan tukevia. Kaikissa kolmessa periaatteessa tavoitellaan merkityksellisiä ja syvällisiä oppimiskokemuksia. Oppimisen tavoitteena on saada uutta tietoa ja syvällisempää ymmärrystä opittavasta asiasta. Dialogimaisessa ja tutkivassa otteessa työskenteleminen hyödyttää paitsi opetusta, myös käsityksiä hyvästä opetuksesta ja samalla auttaa ymmärtämään mistä merkitysellisessä oppimisessa on kyse.

Tallennettuna: