Haku

Fanit ja tosifanit : case: Sateistit

QR-koodi

Fanit ja tosifanit : case: Sateistit

Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia faniutta ja fanikulttuureita etenkin populaarimusiikin kentällä. Tutkimuskysymys on onko tosifaneja olemassa ja voidaanko heidät määritellä jollain tavalla. Alussa syvennytään faniuden historiaan ja sen määrittelyyn yleisesti. Tarkoituksena on avata faniutta käsitteenä mahdollisimman laajasti nojaten musiikkifaniuteen.

Teoriaosuudessa avataan fani-sanaa käsitteenä sekä käydään lävitse faniuden historiaa populaarikulttuurissa. Fanitutkimukseen liittyy monia ongelmia ja yksi pääongelma on se, että miten fani voidaan määritellä, koska kuka tahansa voi väittää olevansa jonkun asian esimerkiksi yhtyeen fani – etenkin tässä ajassa, kun sisällöt ovat helposti lähes kaikkien saatavilla. Työssä avataan myös muutamia erilaisia faniryhmiä ja sitä, miten faneja voidaan jaotella erilaisiin ryhmiin. Faniutta käsitellään myös markkinoinnin välineenä.

Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, jossa casena oli Miljoonasateen aktiivisista faneista koostuva avoin sekä suljettu Sateistit-ryhmä, jotka toimivat Facebookissa. Tutkimuksessa pyritään selvittämään, että onko olemassa tosifaneja ja voidaanko heidät määritellä jotenkin ja löytyykö heistä ja heidän käytöksestään yhtäläisyyksiä tutkimuksen teoriaosuuden kanssa.

Tutkimusmenetelminä opinnäytetyössä käytettiin sekä kvalitatiivisia, että kvantitatiivisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimus painottuu kuitenkin laadulliseen tutkimukseen, mutta apuna käytettiin määrällisen tutkimuksen työkaluja. Tutkimusaineiston kerääminen toteutettiin sähköisen kyselylomakkeen avulla ja kysely lähetettiin avoimen sekä salaisen Sateistit-ryhmien jäsenille. Tutkimuksessa havainnointimetodina toimi osallistuva havainnointi ja avainhenkilönä minun ja Sateistien välillä toimi Elina Pimiä.

Tallennettuna: