Haku

Sähköisen reseptin käyttöönotto Nurmijärven kunnan terveyspalveluissa

QR-koodi

Sähköisen reseptin käyttöönotto Nurmijärven kunnan terveyspalveluissa

Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain (61/2007) tavoitteena on potilas- ja lääketurvallisuuden parantaminen sekä lääkkeen määräämisen ja toimittamisen helpottaminen ja tehostaminen. Laki säätää sähköisen reseptin (eReseptin) käyttöönoton pakolliseksi apteekeille ja terveydenhuollon toimintayksiköille ja niissä toimiville itsenäisille ammatinharjoittajille. Marraskuussa 2011 Nurmijärven kunnan terveyspalveluissa perustettiin eResepti -työryhmä valmistelemaan keväällä 2012 tapahtuvaa sähköisen reseptin käyttöönottoa. Opinnäytetyön tutkimuskysymyksinä oli selvittää millainen on Nurmijärven kunnan terveyspalveluiden sähköisen reseptin käyttöönottoprosessi ja miten toteutetaan Nurmijärven kunnan terveyspalveluiden hoitohenkilökunnan sähköisen reseptin käyttöönottokoulutus. Lisäksi opinnäytetyössä pyrittiin kuvamaan sähköisen reseptin uusintaan liittyvät prosessit Nurmijärven kunnan avoterveydenhuollossa. Tutkimuskysymyksiin etsittiin vastauksia sähköisen reseptin käyttöönottoa varten tehdystä kansallisesta materiaalista, tutkimukseen perustuvasta kirjallisuudesta ja eResepti-työryhmässä työskentelystä.

Sähköisen reseptin käyttöönottoprosessin vaiheet Nurmijärven terveyspalveluissa mukailivat valtakunnallisen sähköisen reseptin käyttöönottohankkeen vaiheita. Vaiheita olivat käynnistys, suunnittelu, valmistautuminen, liittyminen, käyttöönotto ja päättäminen. Vaiheet etenivät limittäin ja niihin jokaiseen liittyi lailla tai asetuksella säädettyjä tehtäviä. Hoitohenkilökunnan sähköisen reseptin käyttöönottokoulutus sisälsi kansallisten toimintamallien käsittelyn sekä potilastietojärjestelmä Effican eResepti-ominaisuuksien käytön harjoittelun. Koulutus järjestettiin tietokoneluokassa. Sähköisen reseptin uusintaan liittyviä prosesseja avoterveydenhuollossa kuvattiin seitsemän erilaista tapaa. Prosessien päälinjat määriteltiin kansallisella tasolla ja hienosäätö tehtiin kunnallisella tasolla.

Käyttöönottoprojektissa kannattaa kiinnittää huomiota projektisuunnitelman tekoon, päivittämiseen ja toteuttamiseen. Sähköisen reseptin käyttöönottoprosessissa esille tulleita ongelmia ja onnistumisia voidaan käyttää hyväksi seuraavassa tietojärjestelmän käyttöönottoprojektissa, joka todennäköisesti on sähköisen potilastiedon arkiston käyttöönotto vuonna 2014. Ennen kaikkea tulevissa käyttöönottoprojekteissa on turvattava projektiin osallistuville tarpeelliset resurssit sekä ajallisesti että rahallisesti ja riittävä ohjausryhmän tuki työn onnistuneeseen läpivientiin.

Tallennettuna: