Haku

"Simo ja pitkä talvi" -Satukirja surevalle lapselle varhaiskasvatustyön tukena

QR-koodi

"Simo ja pitkä talvi" -Satukirja surevalle lapselle varhaiskasvatustyön tukena

Iisalmen kaupungin päivähoidolla oli tarve helposti saatavilla olevalle satukirjalle, jonka aiheena on kuoleman suru. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda satukirja, joka käsittelee kuoleman aiheuttamaa surua 4–6-vuotiaan lapsen elämässä. ”Simo ja pitkä talvi”-satukirja on tarkoitettu työvälineeksi ensisijaisesti varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Opinnäytetyö on kaksiosainen, joka koostuu raportista ja satukirjasta. Liitteenä raportissa on satukirja, jonka tekijänoikeudet ovat kirjan tekijällä. Raporttiosio rakentuu aiheen teoreettisista lähtökohdista sekä satukirjan valmistumisprosessin vaiheista.

Opinnäytetyön toimeksiantajana on Iisalmen kaupungin päivähoito, jossa opinnäytetyön yhteyshenkilönä toimii kiertävä erityislastentarhanopettaja. Satukirja toimitettiin Iisalmen kaupungin kaikkiin 11 päiväkotiin,esiopetusryhmiin, perhepäivähoidon ohjaajalle sekä erityispäivähoidolle. Lapsen elämässä voi olla paljon surua aiheuttavia tekijöitä ja erityisesti kuolemasta on muotoutunut vieras asia, josta vanhempien ja kasvatuksen ammattilaistenkin voi olla vaikea puhua. On kuitenkin tärkeää, ettei lapsen suru jää taka-alalle, vaan lasta pystytään auttamaan hänen surutyössään varhaiskasvatuksessa.

Saduilla on aina ollut hoitava ja parantava tehtävä. Niitä käytetään käsiteltäessä menetyksiä, kriisiä ja traumaa etenkin lasten ja nuorten parissa. ”Simo ja pitkä talvi”-satukirjan sisältö pohjautuu suruun ja suremiseen liittyvään teoriaperustaan.

Kirjaprosessin toteutuksessa on hyödynnetty Jämsä ja Mannisen (2000) osaamisen tuotteistamisprosessin vaiheita. Prosessi koostuu viidestä vaiheesta, jotka ovat kehittämistarpeen tunnistaminen, ideointivaihe, luonnosteluvaihe, tuotteen kehittelyvaihe sekä tuotteen viimeistelyvaihe.

Tallennettuna: