Haku

Yhteisöhoidon toteutuminen ja koulutuksen tarve, Koljonvirran sairaalan psykoosiosastolla : - Hoitohenkilökunnan näkökulmasta

QR-koodi

Yhteisöhoidon toteutuminen ja koulutuksen tarve, Koljonvirran sairaalan psykoosiosastolla : - Hoitohenkilökunnan näkökulmasta

Yhteisöhoito on hoitomuoto, jossa hoitohenkilökunta ja potilaat ovat yhteisvastuussa sen toteuttamisessa. Tärkeintä yhteisöhoidossa on yhteinen päätöksenteko ja vertaistuki. Yhteisöhoidossa hoitohenkilökunta tukee ja ohjaa potilasta hoitamaan arkipäiväisiä toimintoja. Yhteisöhoidon lähtökohtana ovat potilaiden tarpeet, mielipiteet ja toiveet.

Tässä opinnäytetyössä selvitettiin Koljonvirran sairaalan psykoosiosaston yhteisöhoitoa ja sen toteutumista osastolla. Lisäksi selvitettiin hoitohenkilökunnan valmiuksia toteuttaa yhteisöhoitoa ja siihen liittyvää lisä- ja täydennyskoulutuksen tarvetta.

Opinnäytetyö on laadullinen tutkimus. Aineiston keruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Opinnäytetyötä varten haastateltiin kuusi Koljonvirran sairaalan psykoosiosaston hoitajaa. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysilla.

Koljonvirran sairaalan psykoosiosastolla toteutetaan yhteisöhoitoa Kari Murron periaatteiden pohjalta. Tulosten mukaan yhteisöhoitoa toteutetaan arkipäiväisten toimintojen myötä erilaisten kokousten, ryhmätoimintojen ja vastuutehtävien muodossa. Tulosten perusteella hoitohenkilökunnan osaamisen tärkeimpinä kriteereinä pidettiin ammatillisuutta, työssäoppimista ja yhteisöhoidon koulutusta.

Opinnäytetyön tulosten mukaan henkilökunnalla olisi tarvetta lyhyempiin yhteisöhoidon koulutuksiin, jotka olisivat pituudeltaan noin puolenpäivän- tai päivänluentoja. Vierailut muihin yhteisöhoitoa toteuttaviin yhteisöihin tai asiantuntijoiden vierailut osastolla auttaisivat kehittämään osaston yhteisöhoitoa. Tuloksissa nousi osaston kehittämisehdotukseksi viisi osa-aluetta. Nämä olivat teoriatiedon lisääminen, tiimityöskentely, foorumeiden päivittäminen, yhteisöhoidon osaamisen arviointi ja yhteisöhoidon tiedon siirto.

Jatkotutkimusaiheina voisi olla potilaiden näkökulma yhteisöhoidosta ja osastolla uuden ryhmän perustaminen. Uuden ryhmän perustaminen nousi esille opinnäytetyön tuloksista.

Tallennettuna: